Hlavní obsah

Kancléř se chystá na život mimo Hrad. Scénář klidného odchodu se boří

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář je v poslední době pod tlakem. Postup prezidentské kanceláře kolem Zemanovy hospitalizace prošetřuje policie, premiér Andrej Babiš vyzval Mynáře k rezignaci.

Reklama

V jaké ekonomické a politické kondici odejde z Pražského hradu jeden z nejvlivnějších tuzemských úředníků Vratislav Mynář? Prezidentův kancléř si naplánoval poklidný „exit“, okolnosti však mohou být proti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky si už loni v září rýsoval poklidný odchod z funkce.

„Já už v tom mám jasno. 8. března 2023 pokládám tužku a podávám si dveře se svým nástupcem. Odejdu na jižní Moravu, zpět domů, odkud jsem přišel. Žádná politika, žádné kancléřování,“ řekl Vratislav Mynář, přičemž termín odchodu určil k datu, kdy by měl jeho nadřízený řádně dokončit prezidentský mandát.

Jenomže o rok později dostal scénář kancléřova odchodu i jinou možnou podobu.

Kvůli zhoršenému zdraví se hovořilo – například ze strany předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) – o možnosti dočasně zbavit hlavu státu ústavních pravomocí. A v souvislosti s prezidentovou hospitalizací se prezidentská kancelář a její vedoucí dostali pod palbu kritiky, jejich počínáním se zabývá policie a končící premiér dokonce veřejně Vratislava Mynáře vyzval, aby funkci opustil.

Lze očekávat, že Vratislav Mynář bude mít odchod z Hradu náročnější než jeho hradní parťák a prezidentův poradce Martin Nejedlý. Minimálně z toho důvodu, že letos v únoru už policie Mynáře obvinila kvůli evropské dotaci na přestavbu jeho osvětimanského penzionu.

V jaké ekonomické a politické kondici se tedy bude jeden z nejvlivnějších tuzemských úředníků poslední éry ze scény stahovat?

„Určitě jsem nevydělal 900 milionů a určitě to bylo více než devět. Jsem na tom pořád stejně, protože mé obchodní aktivity se nerozvíjejí tím, že jsem tady v Kanceláři prezidenta republiky. Žádné nové obchodní projekty nenastaly,“ odpověděl v roce 2020 v rozhovoru pro Seznam Zprávy na dotaz, jak velký je jeho majetek.

Landlord napříč republikou

Nad Mynářovým majetkem se dlouho vznášela mlha. Pochybnosti způsobil mimo jiné fakt, že kancléř nezískal bezpečnostní prověrku. Oficiálně se pak veřejnost o jeho majetkových poměrech dozvěděla až na začátku roku 2018, kdy Mynář zveřejnil přiznání obsahující 125 pozemků, nemovitosti a akcie velkých společností – Unipetrolu, Pražské teplárenské či Komerční banky.

V nemovitostech napříč republikou má Vratislav Mynář uloženy vysoké desítky milionů korun.

Kousek od Pražského hradu v ulici Jánský vršek vlastní spolu se svým dlouholetým a klíčovým obchodním partnerem Vladimírem Pavlíkem dům (napsaný na firmu VV invest) v hodnotě zhruba 70 milionů.

Žije v rekonstruované vile v pražských Strašnicích, kterou pořídil na konci roku 2014 už coby kancléř za 5,5 milionu od advokáta Víta Širokého, mezi jehož klienty patřil například vězněný lobbista Roman Janoušek.

Další nemovitosti včetně bytů a domů vlastní Mynář na Moravě, konkrétně v Brně a ve svých domovských Osvětimanech ve Zlínském kraji. Právě tady dle analýzy Seznam Zpráv z katastru nemovitostí za poslední dva roky Mynář přikoupil několik pozemků.

Kyjovský rodák a osvětimanský zastupitel je v tomto ohledu nepřehlédnutelnou postavou jihomoravského městysu, vlastní zde hospodu, penzion i přilehlý skiareál.

Odpady, přehrady a jízdenky

Vratislav Mynář vždy tvrdil, že si na nemovitosti vydělal prodejem firmy Sita Moravia zabývající se odpadovým hospodářstvím. Právě v této firmě se potkal se svým budoucím sponzorem svých politických aktivit a zároveň obchodním partnerem Vladimírem Pavlíkem.

V roce 2001 o Mynářovu firmu projevil zájem francouzský gigant Suez Environnment. Mynář tento obchod v roce 2015 sice označil za „takový start-up“, přiznal však, že patřil k jeho životním obchodům. „Mohu pouze potvrdit, že řádově se prodej pohyboval ve stovkách milionů,“ uvedl v roce 2015.

Mynář si ale kontakty v byznysu udržoval i po příchodu na Hrad. Zdokumentováno je několik případů, kdy obchodně pomáhal spřízněným lidem. V létě roku 2017 se dostalo na veřejnost, že kancléř podepsal doporučení (a jak se postupně ukázalo, přimlouval se i prezident Zeman) do té doby neznámé české firmě Liglass Trading CZ ke kyrgyzskému prezidentovi.

Šlo o to, aby firma v Kyrgyzstánu získala zakázku na výstavbu vodních elektráren za 12 miliard korun. Ze zakázky nakonec sešlo, kyrgyzští politici ji stopli, protože českým obchodníkům nevěřili.

Proč se Mynář s prezidentem za neznámé podnikatele v Asii přimlouvali, nebylo nikdy zcela objasněno. Navzdory Mynářovu tvrzení, že majitele Liglassu Michaela Smelíka nezná, se však ukázalo, že kancléř k němu určitý vztah má.

A to skrze firmu Credit Management Services a její mateřskou společnost Credit Management, které se mimo jiné podílely na vymáhání pohledávek pro pražský dopravní podnik. Dle dokumentů v obchodním rejstříku v roce 2011 kancléř Mynář spoluvlastnil Credit Management a v dozorčí radě dceřiné Credit Management Services působila v minulosti Smelíkova manželka.

Mimochodem další firmou, která pro pražský dopravní podnik vymáhala pohledávky od černých pasažérů, byla firma Tessile ditta services. Místopředsedou představenstva byl v letech 2009 až 2012 Mynář, v orgánech působil Vladimír Pavlík. Že pro Mynářovo okolí nebyla firma Liglass cizím prvkem, potvrdilo i zjištění, že Liglass v roce 2016 sponzoroval prezidentskou Stranu práv občanů, které dělal Mynář do nástupu na Hrad předsedu.

Břidličný obchodník

Loni v září Seznam Zprávy upozornily na další případ, ve kterém Vratislav Mynář jako kancléř lobboval za obchodní zájmy pro přátele a známé. Šlo o prodej břidličného dolu Svatoňovice, dříve Radim, na Opavsku.

Vratislav Mynář se tehdy zapojil do obchodů svého někdejšího partnera z podnikání Radima Masného a pomáhal mu získat pro důl kupce – konkrétně čínskou společnost CEFC, respektive CITIC, která ji později nahradila.

Podle některých svědectví nebyla Mynářova pomoc nezištná, ale to, že měl za pomoc s prodejem získat provizi ve výši několika set milionů korun, kancléř popřel. Připustil jen, že mu byla za pomoc při prodeji dolu nabídnuta odměna. A uvedl také, že jeho účast ve věci nepřesáhla standard podpory, jakou jako kancléř poskytuje v jiných případech českým firmám a podnikatelům.

Že byl však do chystaného obchodu kolem dolu významně zapojen, doložila textová komunikace, kterou Seznam Zprávy nedávno získaly a publikovaly.

Poklidný konec?

Jak se celá situace kolem prezidenta Miloše Zemana a jeho klíčových spolupracovníků vyvine, není jasné. Vše závisí na Zemanově zdravotním stavu, kterým se aktuálně zabývá lékařské konzilium.

Kdyby Parlament seznal, že Zeman není schopen svou funkci vykonávat, jeho pravomoci by získali šéfové komor a premiér. Podle některých ústavních právníků by pak mohl Mynáře z funkce odvolat premiér, kancléř však takový právní výklad odmítá.

Nakolik poklidný jeho odchod z Hradu bude, se tedy teprve ukáže. Syn někdejšího Zemanova důvěrníka a důležitého spolupracovníka Ondřej Šlouf je přesvědčený, že odchodem z Pražského hradu ztratí Mynář ochranu, kterou mu služba po boku hlavy státu zajišťovala.

„Podle mě po výsledku sněmovních voleb dobře nespí, protože nevědí (Mynář a Nejedlý), co bude. Mynář si myslí, že se v klidu vrátí do Osvětiman, kde si bude bačovat fotbal a penzion. Domnívám se, že se velmi mýlí,“ komentoval situaci vlivného dua v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy syn Miroslava Šloufa.

Reklama

Doporučované