Hlavní obsah

Kancléře Mynáře vyšla utajená mise v Číně na třicet dolarů, napsal Hrad

Foto: Michal Šula / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Kancléř Vratislav Mynář odcestoval do Číny společně s poradcem prezidenta Martinem Nejedlým.

Reklama

Trojice Vratislav Mynář, Martin Nejedlý a Jaroslav Tvrdík cestovala do Číny komerčním letem. Kdo cestu hradil, ale není jasné.

Článek

Únorovou misi kancléře Vratislava Mynáře, poradce Hradu Martina Nejedlého a šéfa fotbalové Slavie Jaroslava Tvrdíka do Číny provázely tajnosti.

Hrad o cestě informoval v krátkém prohlášení, v němž psal, že se tam Mynář setkal s čínským vicepremiérem Chu Cchun-chuem a předal mu darovací listinu o humanitární pomoci, kterou Česko poskytlo v únoru Číně.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že Mynář s Nejedlým a Tvrdíkem cestovali do země - která eviduje nejvyšší počet lidí nakažených novým koronavirem - komerčním letem.

Kdo letenky platil, není jasné. Kancléř prezidenta republiky sdělila na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, že Hrad za cestu Mynáře neplatil.

„Kancelář prezidenta republiky letenky a ubytování neplatila, žádné další výlohy nevznikly,“ uvedl ředitel odboru legislativy a práva Václav Pelikán z Pražského hradu na otázky zaslané podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Kancléř Mynář podle Pelikánovy odpovědi během cesty, která se uskutečnila 26. a 27. února, bydlel na českém velvyslanectví v Číně.

„Za ubytování uhradil vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Velvyslanectví České republiky v ČLR třicet dolarů ze svého,“ doplnil Pelikán.

Hrad také napsal, že Mynář se v Číně potkal s čínským místopředsedou vlády a jeho doprovodem. Na otázku, co přesně tam kancléř dělal, odpověděl Pelikán jedním slovem: „Pracoval.“

Po svém návratu z Číny byl Mynář čtrnáct dní v karanténě. A kvůli tomu také Pražský hrad odložil o několik dní patnáctidenní zákonnou lhůtu pro zaslání odpovědí na dotazy Seznam Zpráv. Bez Mynáře prý na ně nedokázal odpovědět.

Minulý týden pak kancléř v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že i díky zmíněné cestě do Číny začala letadla do Česka zasaženého epidemií koronaviru převážet ochranné pomůcky, zejména roušky a respirátory.

„Byli jsme s Nejedlým a Tvrdíkem za blázny, hazardéry a darebáky, ale díky tomu, že nás prezident poslal v únoru do Číny předat jim darovací smlouvu o humanitární pomoci a předali jsme prezidentův dopis potvrzující jeho účast na summitu 17+1 (mezitím byla akce zrušena, pozn. red.), jsme teď zůstali ve hře. Tak to prostě je,“ prohlásil Mynář.

„Spojené státy i Rusko stojí ve stejné frontě jako my. Začalo se ukazovat, jak důležité jsou vztahy mezi prezidentem Zemanem a čínskými politiky, byť za to je částí společnosti nenáviděn,“ dodal kancléř.

První letadlo se zásobami z Číny do Česka přiletělo v sobotu, přivezlo přes 100 tun materiálu. Zdravotnické pomůcky přepravují i další letadla. Zhruba hodinu po půlnoci v pondělí na letišti v Praze přistálo první letadlo ČSA, které z Číny převezlo milion roušek a další zdravotnický materiál. Další letadlo Smartwings dorazilo z Číny do Prahy v noci na úterý.

Reklama

Doporučované