Hlavní obsah

Kancléřka Merkelová se znovu silně třásla při ceremoniálu. Podruhé za osm dnů

Kancléřku Merkelovou postihl tělesný třes.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Angelu Merkelovou znovu postihl silný třes. Je to už podruhé za posledních osm dnů, poprvé ji kamery zachytily při setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Článek

Ve čtvrtek ráno se konala na zámku Bellevue v Berlíně ceremonie, při které německý prezident Frank-Walter Steinmeier předal jmenovací dekret nové ministryni spravedlnosti Christine Lambrechtové. Akce se zúčastnila také kancléřka Angela Merkelová, kterou opět postihl silný tělesný třes.

Podle agentury DPA se kancléřka třásla asi dvě minuty, když vestoje sledovala prezidentův proslov. Složila si ruce před tělem, zřejmě proto, aby třes lépe ovládla. Kdosi jí nabídl sklenici vody, kterou ale odmítla. Když později přijela do Spolkového sněmu, kde nová šéfka resortu spravedlnosti skládala přísahu, působila již kancléřka dojmem, že je v pořádku.

Minulý týden se Merkelová podobně silně třásla během setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, později novinářům vysvětlila, že byla zřejmě dehydrovaná.

Berlín v posledních dnech zažíval vlnu veder, ve čtvrtek bylo ale příjemněji. Ještě ve středu naměřili v německé metropoli až 35 stupňů Celsia, ve čtvrtek dopoledne se rtuť teploměrů pohybovala kolem 18 stupňů.

Mluvčí Merkelové Steffen Seibert ujistil, že na kancléřčině programu se nic nemění. „Všechno bude podle plánu. Kancléřce je dobře,“ řekl. Šéfka německé vlády má před sebou cestu do Japonska na summit skupiny G20 a v neděli se vrací do Evropy na vrcholnou schůzku představitelů zemí EU. Při té má sehrát významnou roli při vyjednávání o personálním obsazení klíčových unijních postů na dalších pět let, připomíná agentura Reuters.

Čtyřiašedesátiletá Merkelová stojí v čele německé vlády od roku 2005.

Reklama

Související témata:

Doporučované