Hlavní obsah

Kancléřku Merkelovou a další politiky napadli hackeři. Adresy, čísla účtů i telefonů unikly na Twitter

O útoku neznámých hackerů na citlivá data německých politiků ve studiu Seznamu mluvil komentátor Jiří Hošek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Neznámí hackeři ukradli od začátku prosince data stovek německých politiků a řadu jejich dokumentů s adresami, čísly kreditních karet, telefonními čísly a dalšími osobními daty. Ta pak zveřejnili na anonymním twitterovém účtu. Mezi oběťmi je podle Allgemeine Zeitung i spolková kancléřka Angela Merkelová. Nevídaný kybernetický útok postihl politiky napříč politickým spektrem, s výjimkou protiimigrační formace AfD.

Článek

Na případ jako první upozornili novináři z rbb-info. Obětmi útoku jsou podle televizní stanice n-tv poslanci všech parlamentních stran kromě protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD).

Zveřejněny byly například informace kancléřky Angely Merkelové, prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera či předsedkyň dvou vládních stran – Annegret Krampové-Karrenbauerové z CDU a Andrey Nahlesové z SPD.

V případě kancléřky se na internetu objevilo číslo jejího faxu, e-mailová adresa a několik dopisů. Řada poslanců, které dnes oslovila německá média, ale neměla tušení, zda se i oni stali terčem hackerského útoku.

Podle německých médií jsou některé zveřejněné dokumenty staršího data. Terčem útoku se nestali jen politici, ale taky novináři, umělci nebo youtubeři. Vesměs jde o lidi, kteří v posledních měsících upozorňovali na nebezpečí neonacistické scény a dalších krajně pravicových kruhů.

Spolková ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová útok označila za mimořádně závažný. Ke krizovému zasedání se v pátek ráno sešlo vedení Národního centra na obranu proti kybernetickým útokům.

Zatím není jasné, kdo za kybernetickým útokem stál a odkud ukradená data pochází. Neznámý je též cíl zveřejnění informací.

Podle zdrojů agentury DPA německá vláda prověřuje i možnost, že vůbec nešlo o hackerský útok a že informace na internetu zveřejnil někdo, kdo k nim oficiálně měl přístup. Úřady se nyní snaží o to, aby zveřejněná data ze sítě co nejrychleji zmizela.

Odkazy na stránky, na kterých byly ukradené informace zveřejněny, hackeři rozšířili pomocí sociální sítě Twitter. Podle rbb byly tyto odkazy zveřejněny už před Vánoci, a to ve formě jakéhosi adventního kalendáře, pozornost vyvolaly ale až tento čtvrtek večer. Twitterový účet, který data zveřejnil, se podle rbb sám označuje za satiru, umění a bezpečnostní výzkum.

Reklama

Doporučované