Hlavní obsah

Kandidát do rady navrhoval zrušení ČT. Šlo o hypotetický příklad, hájí se

Foto: Wikipedia/Vladimír Pikora

Ekonom Vladimír Pikora kandiduje do Rady ČT.

Reklama

Sněmovna příští týden vybere šest členů do Rady České televize. Jedním ze sedmnácti kandidátů je i ekonom Vladimír Pikora, který dlouhodobě tvrdí, že Česká televize funguje nehospodárně. V jedné ze svých prací z roku 2017 pak zmiňoval úplné zrušení televize. Ekonom říká, že šlo jenom o hypotézu.

Článek

Dvaačtyřicetiletý ekonom Vladimír Pikora je ekonomický analytik, který působí ve vlastní poradenské společnosti Next Finance.

Nyní kandiduje do Rady České televize a jako takový je znám výroky, že by měl být zrušen koncesionářský poplatek nebo že by měla veřejnoprávní stanice snížit počet zaměstnanců.

Před třemi lety šel ale ještě dál.

Vladimír Pikora napsal tehdy analýzu, kde zmiňuje variantu, že by mohla být zrušena Česká televize. A to v souvislosti s tím, jak by stát mohl dopravní infrastrukturu zafinancovat bez zadlužení nebo rozprodeje státního majetku.

„V České republice existuje řada úřadů, bez kterých bychom se obešli,“ píše Vladimír Pikora v analýze. „Jedná se o Českou televizi, která stojí stát přibližně 7 miliard a více než 90 procent tvoří příjem z televizních poplatků,“ stojí v dokumentu.

Nyní autor říká, že šlo o hypotetický příklad a zrušení veřejnoprávní televize nebylo myšleno vážně. „Šlo o příklad pro získání představy, kolik uvedená částka obnáší,“ napsal Seznam Zprávám.

V analýze také píše, že by pomohlo, kdyby se zrušil Státní zemědělský intervenční fond, Státní fond životního prostředí, Správa státních hmotných rezerv, Státní fond kinematografie nebo Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, jejich zrušení by přineslo roční úspory přesahující 50 miliard korun,“ uvádí v analýze ekonom.

Svou kandidaturu ale obhajuje tím, že je ekonom a chce se hlavně zaměřit na dohled nad financemi České televize. Mimo to by podle něj členové rady měli zastávat různé názory.

Vladimír Pikora byl ve Sněmovně zvolen z prvního kola mezi sedmnáct kandidátů, z nichž následně vyberou poslanci šest finalistů. Při slyšení před volbou však poslanci více než jeho někdejší analýzu s hypotetickým zrušením ČT řešili manželský vztah s ekonomkou Markétou Šichtařovu, která působí jako poradkyně hnutí Trikolóra.

V zákonu o České televizi totiž přímo stojí, že člen nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách ani hnutích ani nesmí působit v jejich prospěch. Poslanci se proto Pikory ptali, zda to, že jeho manželka zastává tuto funkci, neovlivní jeho rozhodování.

„Moje žena radí Trikolóře, ale to neznamená, že bych nesplňoval podmínku člena,“ odpověděl Pikora. Zdůraznil, že on ani jeho žena nejsou členy žádné politické strany a v minulosti radili třeba ODS či lidovcům. „Neumím si představit, jak strana, která má dva poslance, by mě mohla ovlivnit,“ dodal k Trikolóře.

Řada kritiků vůči Vladimíru Pikorovi zmiňovala také jeho odhad ekonomického cyklu, když odhadoval příchod nové ekonomické krize – podobné jako v roce 2008 – už v roce 2016, 2017 nebo v roce 2018.

Právě toto téma bylo jedním z motivů Pikorova slyšení ve Sněmovně, kde se ho zástupci Pirátské strany ptali, kdy ekonomická krize přijde. Vladimír Pikora jim však vysvětlil, že vlastně nikdy neskončila.

Reklama

Související témata:

Doporučované