Hlavní obsah

Kandidát do Senátu USA čelí několika obviněním ze sexuálního obtěžování

Republikánský kandidát na senátora měl v mládí osahávat 14letou dívkuVideo: AP

 

Reklama

Na amerického politika Roye Moora se v listopadu snesla série obvinění ze sexuálně nevhodného chování. Republikán nařčení jednoznačně odmítá, podporu kolegů ve své straně ale pomalu ztrácí.

Článek

Kandidát do Senátu za Republikánskou stranu Roy Moore čelí několika obviněním ze sexuálního obtěžování. Americké agentuře AP se přihlásila další žena se závažným svědectvím, jež politika v kauze staví po bok obviněných hvězd, jako jsou Kevin Spacey nebo Harvey Weinstein.

Nyní 56letá Beverly Youngová Nelsonová tvrdí, že ji v jejích 16 letech Moore zamkl v autě a začal osahávat. S výpovědí přišla čtyři dny po zveřejnění svědectví 53leté Leigh Corfmanové, která se svěřila deníku The Washington Post.

Corfmanová uvedla, že se s politikem seznámila, když jí bylo teprve 14 let a Moore v té době pracoval jako asistent okresního žalobce. Přiznala, že ji pozval k sobě domů, kde ji během první návštěvy začal líbat. Během té další ji pak svlékl do spodního prádla a polonahou osahával. 14leté dívce se to nelíbilo, a tak ho přinutila přestat a odvézt ji domů.

„Výpovědi jsou politicky motivované“

The Washington Post dále cituje další tři ženy, které tvrdí, že s republikánským politikem randily, když jim bylo mezi 16 a 18 lety. V současnosti sedmdesátiletý Moore byl v té době třicátník.

„Ta obvinění jsou naprosto nepravdivá a zavádějící,“ vyjádřil se ke kauze samotný politik. „Nikdo, kdo dříve zneužíval nebo zneužívá 14leté dívky, by neměl kandidovat do Senátu. S tím souhlasím, ale já jsem to neudělal.“

Kandidát do Senátu za stát Alabama věří, že výpovědi žen jsou politicky motivované. „Jsem přesvědčený, že vznikly jen proto, aby zastavily úspěšnou fungující kampaň. A přesně to teď dělají,“ dodává.

„Řekl mi, že jsem jen dítě“

Nelsonová se svou zpovědí předstoupila před novináře v pondělí v New Yorku. Ve výpovědi tvrdí, že si od 15 let jako studentka v alabamském Gadsdenu přivydělávala v podniku, který Moore tou dobou pravidelně navštěvoval. Už tehdy se na jeho soustavné lichocení snažila nereagovat.

Krátce po svých šestnáctých narozeninách Nelsonová přijala jeho nabídku na odvoz domů. Moore ale jen přejel budovu restaurace, zamkl auto zevnitř a začal mladou dívku osahávat.

„Snažila jsem se vymanit a křičela jsem, aby přestal, ale on mi sevřel krk a pokusil se mi přitáhnout hlavu ke svému rozkroku,“ vylíčila novinářům nyní 56letá žena. „Myslela jsem, že mě znásilní,“ dodala s tím, že nakonec údajně přestal.

Beverly Youngová Nelsonová dále pokračuje: „Podíval se na mě a řekl: ‚Jsi jen dítě. Já jsem žalobce okresu Etowah. Pokud o tomhle někomu řekneš, nikdo ti neuvěří.‘ Pak konečně otevřel dveře a já buď vypadla, nebo mě vystrčil,“ doplnila.

Ženy se bály promluvit

Dále Nelsonová popisuje, jak se bála o své zkušenosti okamžitě promluvit kvůli strachu, že se Moore pomstí její rodině. Ještě týž den ale v restauraci podala výpověď.

Autorka detailního obvinění na závěr prohlásila, že si do nynějška myslela, že je jedinou Mooreovou obětí. Odvahu veřejně vystoupit jí dodaly až výpovědi čtyř dalších žen, které o politikovi otevřeně promluvily.

Roy Moore v pondělí na tiskové konferenci uvedl, že si nevybavuje Nelsonovou ani restauraci, kde byl podle jejích slov pravidelným hostem. Na předloženou ročenku, kde má Nelsonová od republikánského politika podepsané přání k Vánocům, vůbec nereagoval.

Republikáni požadují jeho rezignaci

Členové americké Republikánské strany žádají Mooreovo odstoupení. Šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell deklaroval, že ženám, které politika ze sexuálního obtěžování obvinily, věří. Arizonský senátor John McCain prohlásil, že by se Moore v žádném případě neměl stát členem Kongresu.

Roy Moore je v politice znám pro své ultrakonzervativní postoje. Vyhlášený odpůrce homosexuálních svazků působil dříve jako soudce a prokurátor. V zářijových republikánských primárkách v boji o kandidaturu do Senátu porazil svého oponenta Luthera Strange, kterého podporoval mimo jiné i prezident Donald Trump.

V tradičně konzervativní Alabamě byl Moore favoritem voleb. Nejnovější průzkumy ale Moorův náskok snižují a poukazují na skutečnost, že půjde přinejmenším o vyrovnaný souboj.

Reklama

Doporučované