Hlavní obsah

Kandidát Horáček přiznal majetek: Mám 458 milionů korun

 

Reklama

Michal Horáček oficiálně oznámil, že chce kandidovat v příští prezidenské volbě. Zveřejnil přitom své majetkové přiznání. Velkou část majetku známý textař drží na účtech v bankách.

Článek

Skoro 170 milionů korun na účtech v bankách, přes sto milionů ve finančních nástrojích, 45 milionů v uměleckých dílech a zhruba 40 milionů v nemovitostech. To jsou největší položky z majetkového přiznání, které dnes v rámci oznámení kandidatury na prezidenta zveřejnil textař Michal Horáček.

Celkem hodnota majetku autora slavných textů jako Levandulová šplhá přes 458 milionů korun. A to u nemovitostí či obrazů jde pouze o odhad, byť jak píše Horáček, tržní.

„Prohlašuji, že všechen svůj majetek a veškeré finanční prostředky vlastním výhradně v České republice. Zejména nemám jakékoli finanční prostředky v jakýchkoli zahraničních offshorových společnostech. Nevlastním také žádné akcie na doručitele,“ dodává v majetkovém přiznání, které zpřístupnil na svých webových stránkách.

Velký rozhovor Seznam Zprávy s Michalem Horáčkem najdete ZDE

Největší položku tvoří peníze uložené v Československé obchodní bance, kde má bývalý vlastník loterijní společnosti Fortuna uloženo 157 milionů. Jedenáct z nich pak vložil na transparentní účet, z nějž bude financovat svou kandidaturu na Hrad.

Bydlím v „cizím" domě

Další účty pak Horáček má u ING a „drobné“ statisíce má uložené i v Komerční bance či České spořitelně.

Významnou položku pak tvoří finanční instrumenty. Horáček je nespecifikuje, ale dá se předpokládat, že jde například o akcie, podílové fondy nebo dluhopisy. V nich má uloženo přes sto milionů. Dalších 65 milionů pak má vloženo ve společnosti Pioneer Investments, což je investiční skupina zaměřující se na spravování majetku svých klientů.

Komentář ke kandidatuře Jindřicha Šídla:

Oproti tomu působí nemovitostní portfolio uchazeče o prezidentský úřad chudě. V přehledu uvádí pozemek asi za milion, nemovitost v obci Zářičí, kterou vlastní společně se současnou manželkou za 11 milionů a pak nemovitosti v Roudnici nad Labem v souhrnné hodnotě 31,5 milionu.

Kromě toho zmiňuje společnost Trust Futura H. „Nevlastním ji, nicméně pečuje o potřeby současných členů mé rodiny a jejich budoucích dědiců a vlastní i nemovitost, kterou s rodinou obývám v Roudnici nad Labem – proto považuji za poctivé to konstatovat,“ uvádí na svých stránkách.

Jako pikanterie pak působí výčet vozového parku. Autor písně Štěstí je krásná věc jezdí Maybachem za tři miliony, ale v garáži schovává i starší modely Jaguaru (rok 1996) a Mercedesu (1997), které mají dohromady hodnotu 200 tisíc.

Příjmy pak hudebníkovi samozřejmě plynou i z autorských práv. Ta vyčísluje na 1,1 milionu ročně.

Státu jsem poslal 120 tisíc

Do toho, jak Michal Horáček svůj majetek spravuje a rozmnožuje, dává nahlédnout daňové přiznání za minulý rok, které odevzdal finančnímu úřadu v Roudnici nad Labem. Podle něj měl vloni zdanitelné příjmy přes 1,6 milionu korun.

Celkem tak na dani musel zaplatit na 220 tisíc korun. Ovšem ne všechny v Česku. Sto tisíc byly daně v zahraničí.

Za svou uměleckou činnost inkasoval přes 1,3 milionu, náklady ovšem dosáhly skoro 600 tisíc. Takže ke zdanění zbylo něco přes 700 tisíc. V zahraničí jeho příjmy dosáhly pak bezmála dalších 700 tisíc, daň ovšem zaplatil už tam, takže doplatit podle zákona bylo třeba jen pět korun.

Z vypočtené daňové povinnosti 142 tisíc korun si Horáček ještě odečetl slevu na manželku, takže českému státu nakonec poslal 117 tisíc.

Desetimiliony se točí v cenných papírech

Kromě toho ale čile obchodoval s cennými papíry. Podle přiznání, kam patří akciové či dluhopisové obchody, které nejsou osvobozené od daně, zobchodoval cenné papíry za více než 24 milionů korun. Prodělal ovšem skoro dva miliony, takže daň z tohoto příjmu byla nula.

Kromě toho ovšem ještě prodal cenné papíry, které držel dostatečně dlouho na to, aby dani nepodléhaly. Tento tak zvaný „časový test“ trvá u akcií nakoupených po roce 2014 tři roky, tedy daň z výnosu z jejich prodeje se neplatí, když je držitel prodá za více než tři roky od nákupu. Pro cenné papíry nakoupené před koncem roku 2013 je tato lhůta dokonce pouhého půl roku.

Horáček takto osvobozené transakce provedl tři. A to celkem v hodnotě přes 67 milionů. Na obchodech autor textů pro album Citová investice podle zveřejněných dokladů vydělal zhruba 2,2 miliony korun.

Kromě svého osobního majetku pak Horáček ve svém „majetkovém striptýzu“ popisuje i situaci společnosti KUDYKAM, což je textařem stoprocentně vlastněná produkční firma, která mimo jiné zajišťovala hudební produkci na protestní akci na Staroměstském náměstí 28. října.

Ta má celkem majetek za zhruba 5,5 milionu, kdy nejcennější jsou auta za dva miliony. Na účtech pak má necelého půl druhého milionu.

Podle předešlých účetních uzávěrek je ale firma dlouhodobě ve ztrátě. Za předloňský rok prodělala 71 tisíc, o rok dříve přesáhlo mínus rovný milion.

Reklama

Doporučované