Hlavní obsah

Novým italským premiérem je takřka neznámý právník Giuseppe Conte. Podle médií si prý i přikrášloval životopis

Nový italský premiér si přikrášlil životopis.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Nový premiér Itálie měl podle některých italských médií „vylepšit“ svůj životopis, o který se opírá jeho nominace do čela vlády. Potenciální koalice Hnutí pěti hvězd a Ligy severu nařčení odmítá a média za podobné spekulace odsoudila.

Článek

Italský prezident Sergio Mattarella ve středu jmenoval novým premiérem profesora práv Giuseppa Conteho, kompromisního kandidáta protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) a euroskeptické a protiimigrační Ligy. Informoval o tom list La Repubblica.

M5S a Liga téměř neznámého Conteho jako kandidáta představily prezidentovi v pondělí. Mattarella si vyžádal čas a v úterý jednal s předsedy obou komor parlamentu.

Prý působil na prestižní newyorské škole, mohl ale jen do knihovny

Giuseppe Conte měl podle italských médií přikrášlovat informace ve svém životopisu. Informovala o tom německá veřejnoprávní televize Deutsche Welle (DW).

Třiapadesátiletý profesor práva z univerzity ve Florencii ve svém životopisu uvádí, že působil na řadě prestižních škol v Itálii, Francii, Velké Británii, Spojených státech či Rakousku.

Ve dvanáctistránkovém životopisu zmiňuje, že na New York University (NYU) „zdokonaloval a vylepšoval svá studia” během let 2008 až 2014. Podle mluvčího NYU však Conte nebyl na škole nijak angažován a obdržel pouze povolení užívat její knihovnu.

Mezi lety 2000 až 2001 pak měl Conte „působit” na francouzské Sorbonně a v britské Cambridgi. Univerzita v Cambridgi odmítla z důvodu ochrany soukromí Conteho přítomnost na škole potvrdit, či vyvrátit, Sorbonna pak na dotazy médií doposud nereagovala, uvádí DW.

Podle Conteho životopisu měl kandidát na předsedu vlády studovat právo na vídeňském Mezinárodním kulturním institutu. Kromě toho, že jméno instituce uvedl v životopisu s překlepem, vyšlo navíc najevo, že institut je jazyková škola, která právo nikdy nevyučovala.

Premiér bez zkušeností

Hnutí pěti hvězd svého nominanta proti nařčením bránilo v tiskovém prohlášení. Podle něj se profesor Conte svými tituly „nikdy nechlubil”, v zahraničí nicméně působil, aby „studoval, obohatil své znalosti a zdokonalil svou právnickou angličtinu”.

Hnutí v prohlášení také kritizovalo média za to, že se tak podrobně Conteho životopisem zabývají. Podle hnutí se totiž média obávají změn, které by úspěšné sestavení populistické vlády mohlo přinést.

Giuseppe Conte doposud v politice nikdy nepůsobil, což mu ovšem nijak nezabraňuje v tom, stát se premiérem. Jeho kvalifikace se tak opírá výhradně o jeho akademické úspěchy. Právě to má být důvodem zvýšeného zájmu médií o jeho životopis, píše DW.

O Conteho nominaci na premiéra nyní musí rozhodnout italský prezident Sergio Mattarella.

Mezi program potencionální populistické vlády patří například deportace migrantů, zvýšení sociálních dávek a revize některých smluv s Evropskou unií. DW však upozorňuje, že štědrý sociální program přichází v době, kdy se italský poměr mezi státním dluhem a HDP blíží k nejvyšším na světě.

Reklama

Doporučované