Hlavní obsah

Kandidát na ministra Poche seděl v dozorčí radě Bakalova cyklistického týmu. Důvod, proč ho Zeman odmítá?

Práce pro Bakalův cyklistický tým může být jedním z důvodů, proč je Miroslav Poche v budoucím koaličním kabinetu nepřijatelný pro prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Článek

Horký kandidát sociální demokracie na křeslo ministra zahraničních věcí v příští koaliční vládě, europoslanec Miroslav Poche, ještě loni pracoval pro podnikatele Zdeňka Bakalu.

I to může být jedním z důvodů, proč je Poche v budoucím koaličním kabinetu nepřijatelný pro prezidenta Miloše Zemana.

Video: Rozhovor s Miroslavem Pochem

Europoslanec Miroslav Poche má být ministrem zahraničí, ale prezident ho nechce.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Poche do října loňského roku zasedal v dozorčí radě společnosti D-Continental Team, kterou přes lucemburskou společnost Decolef Lux kontroloval právě Bakala se svým rodinným svěřenským fondem.

Firma D-Continental, která loni zanikla likvidací, vlastnila jeden z Bakalových cyklistických týmů. Česká společnost vždy stála ve stínu hlavní Bakalovy sportovní investice, jíž je špičková profesionální cyklistická stáj Quick Step Floors.

Poche v dozorčí radě D-Continentalu figuroval od roku 2012 do zániku firmy. Politik je zároveň viceprezidentem Českého svazu cyklistiky.

Objekt pro Zemanův slovník

Prezident Zeman Bakalu, bývalého majitele OKD a hornických bytů na Ostravsku, tvrdě kritizuje za jeho přístup k byznysu.

Bakala v roce 2004 s partnery koupil největší těžební firmu v Česku těsně po dokončení její problematické privatizace, zaplatil za ni podle Zemana 9 miliard korun. Později na ní vydělal desítky miliard, a to jak z hornické činnosti, tak z prodeje akcií OKD na burze a z rozprodeje majetku. Před dvěma lety zeštíhlené doly, zadlužené a odsouzené ke krachu, prodal.

Za vysátí důlní firmy a prodej hornických bytů prezident Bakalu opakovaně častuje výrazy jako „lidská hyena“, „gauner“, „zloděj“ či „podvodník“.

Poche: Nic jsem z toho neměl

Podle Pocheho ale křeslo v dozorčí radě Bakalovy cyklistické stáje důvodem prezidentovy averze být nemůže.

„Bylo to bez odměny, Bakalu jsem nikdy nepotkal. Bylo to navázané na mou funkci v cyklistice,“ říká europoslanec. D-Continental podle něj udělal hodně pro český sport, vychoval několik dobrých závodníků, například Petra Vakoče.

Bakala podle Pocheho neměl s D-Continentalem osobně mnoho společného. „Tím, že činnost cyklistického týmu financoval, vracel peníze do České republiky,“ podotkl Poche.

Bakalovi politici 

Poche není jediným politikem, který strávil několik let v Bakalových službách.

V představenstvu NWR, mateřské firmy OKD, (nikoliv v samotné OKD, jak jsme nepřesně uvedli v původní verzi článku) za Bakaly seděl také dnešní europoslanec zvolený za ANO Pavel Telička. V dozorčí radě samotné důlní firmy zase do roku 2006 zasedal ostravský politik ODS Evžen Tošenovský, také později zvolený do europarlamentu.

Zdeněk Bakala byl rovněž štědrým sponzorem politických stran. V roce 2010 například věnoval 28 milionů korun třem pravicovým stranám tehdejší vládní koalice (ODS, TOP 09 a Věci veřejné).

Prezidentův brífink

Informace o vlivném představiteli pražské sociální demokracie Pochem přicházejí ve chvíli, kdy v ČSSD finišuje vnitrostranické referendum, které podle všeho schválí účast v koaliční vládě premiéra Babiše. Výsledek hlasování bude vyhlášen v pátek.

Na čtvrteční odpoledne svolal prezident Zeman tiskový brífink, jehož téma neprozradil a kde nebudou mít novináři možnost pokládat otázky.

K osobě Miroslava Pocheho se naposledy ve čtvrtek ráno vyjádřil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „V čele Ministerstva zahraničních věcí má být nezpochybnitelná osobnost, loajální k České republice. Žádné ‚pražské handly’ se u tohoto resortu prostě konat nebudou!”

Reklama

Související témata:

Doporučované