Hlavní obsah

Kandidát na Peltův trůn Fousek: Fotbalové volby lze dělat jinak, hlasovat můžou všichni členové či kluby

Rozhovor s Petrem Fouskem, kandidátem na pozici předsedy Fotbalové asociace ČR.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Petr Fousek by rád viděl Fotbalovou asociaci ČR jako demokratičtější instituci.

Článek

Stejně jako v červnu, kdy první pokus o volbu nového předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) skončil neúspěchem, se i nyní ve volebním souboji utkají Martin Malík a Petr Fousek.

„Akcentuji požadavek na větší demokratičnost asociace, je třeba, aby se výrazněji prohloubila. A to i kvůli tomu, jak český fotbal vnímá veřejnost a také média, politici či sponzoři,” říká Petr Fousek, bývalý generální sekretář FAČR.

„Nelíbí se mi, když byl v rámci kampaně někdo poučován, že smí, či nesmí dát někomu kandidaturu. Nebo koho by neměl volit,” vysvětluje Fousek.

Za jeho volebním rivalem Martinem Malíkem stojí silná sestava podporovatelů. Místopřeseda asociace Roman Berbr, vlastník Sparty Daniel Křetínský či bývalý šéf FAČR Miroslav Pelta, který se v červnu vzdal funkce poté, co se ocitl mezi obviněnými v dotační aféře spojené s rozdělováním prostředků Ministerstva školství do českého sportu.

„Kdo stojí za mnou? Některé kluby z profesionálního fotbalu a moravské regiony,” podotýká Fousek.

Mimořádnou valnou hromadu, která opět zkusí zvolit nového předsedu Fotbalové asociace ČR, svolali do Nymburka:

V Nymburce budou delegáti valné hromady volit nového předsedu Fotbalové asociace ČR.Video: Luděk Mádl

Zmiňuje, že se ve fotbalovém zákulisí stále silněji zmiňují návrhy na možnost uplatnění jiného modelu voleb. Ten současný dovedl Fotbalovou asociaci ČR do současné situace, v níž drží klíčovou pozici Roman Berbr, bývalý příslušník Státní bezpečnosti. Obvykle na valných hromadách právě Berbr ovládá velkou část delegátů především v takzvané české komoře.

Komora moravská se v červnu přikláněla ke kandidátu Petru Fouskovi, ta česká k Martinu Malíkovi, generálnímu řediteli STES, obchodní firmy Fotbalové asociace ČR.

„Teď volí vedení asociace 202 delegátů. Ozývají se hlasy, které upozorňují, že Fotbalová asociace ČR čítá zhruba 320 000 členů. Jsme spolkem, ve kterém by každý člen mohl dostat právo uplatnit svůj názor. Volit by mohly i jednotlivé kluby, kterých jsou pod FAČR necelé čtyři tisícovky. Každopádně existují jiné způsoby volby než jen ten pyramidální, v přenosném režimu 202 delegátů,” říká Petr Fousek.

Jak Fousek hodnotí postoj profesionálních klubů k volbám vedení FAČR? Jaké jsou jeho vztahy s pražskou Slavií? Co si myslí o chystaném prodeji Stadionu Evžena Rošického? Nebo o dalším pokračování trenéra Karla Jarolíma u reprezentace? To vše se dozvíte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované