Hlavní obsah

Kandidát na slovenského prezidenta hodně mluví, ale moc toho neřekne

Kovačovič Hanzelová o novém kandidátovi na post slovenského prezidenta Šefčovičovi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Redaktorka slovenského deníku SME Zuzana Kovačovič Hanzelová představila nového kandidáta na post slovenského prezidenta. Do boje vstupuje současný místopředseda Evropské komise a bývalý diplomat Maroš Šefčovič. Kandidovat bude jako nezávislý s podporou největší slovenské vládní strany Směr.

Článek

Do boje o prezidentské křeslo na Slovensku vstoupil současný místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Oznámil to na své tiskové konferenci v Bratislavě. Přijal tak nabídku nejsilnější slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD). V krátkosti ho pro Seznam představila redaktorka slovenského deníku SME Zuzana Kovačovič Hanzelová.

Maroš Šefčovič je eurokomisař pro energetiku, je to dlouhodobý diplomat, který působil na velkém množství ambasád například v Izraeli, Zimbabwe, Kanadě nebo Bruselu. „Je to velký diplomat, který hodně mluví, ale moc toho neřekne,“ říká slovenská redaktorka o proevropském politikovi. O jeho dalším hodnotovém zařazení však slovenští novináři více nevědí.

Kandidaturu ohlásil jako nezávislý kandidát, ale s podporou nejsilnější strany Směr. Za ně už jednou kandidoval, a to v posledních eurovolbách.

Kovačovič Hanzelová dále dodala, že se Šefčovič při své konferenci nestandardně vyhýbal otázkám ohledně jeho vztahu z Robertu Ficovi a jeho názoru na vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnerové. Novináře poprosil, aby mu otázky posílali dopředu a při dnešní konferenci proto odpovídal jen na ty ohlášené.

Mezi dalšími kandidáty do voleb na post slovenského prezidenta jsou například místopředseda Národní rady Slovenské republiky Béla Bugár, bývalý ministr spravedlnosti Štefan Harabin nebo neonacistický poslanec Marián Kotleba.

Reklama

Doporučované