Hlavní obsah

Kandidát na ústavního soudce Gerloch: Proč dával za pravdu Zemanovi a proč odmítá, že by mu stranil

Kandidát na ústavního soudce Gerloch odmítá možné stranění Zemanovi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozhovor pro Televizi Seznam přijal prorektor a profesor na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Aleš Gerloch, který je nově rovněž kandidátem na ústavního soudce.

Článek

Už od podzimu se mluví o jeho kandidatuře. Pokud ji Senát schválí, nahradí Aleš Gerloch odcházejícího ústavního soudce Jana Musila. Ten již předal prezidentovi Miloši Zemanovi svou rezignaci a souhlasil s výměnou.

„Už v minulosti jsem měl nabídky, ale stavěl jsem se k nim rezervovaně z rodinných i pracovních důvodů. Tentokrát jsem byl přesvědčován, že je na čase jít do této kandidatury a do funkce soudce Ústavního soudu,” řekl pro Televizi Seznam Gerloch.

Gerloch navštívil Kancelář prezidenta republiky ve středu. Obdržel tam prý žádost k dodání dokladů potřebných k zahájení řízení o jeho navržení na post ústavního soudce. Podle lednového vyjádření předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) kandidatura horní komorou projde.

Někteří senátoři se nicméně obávají, že by Aleš Gerloch mohl Zemanovi stranit. Také na to se kandidáta ptal moderátor Televize Seznam Tomáš Vzorek. Poukázal například na analýzu k vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA, kterou Gerloch vypracoval a na základě které Zeman hovořil o porušení zákona.

Prezident měl prorektorovu podporu také ve věci jeho odmítnutí jmenování Miroslava Pocheho (ČSSD) ministrem zahraničí.

„Nejedná se o čistě můj názor nebo pocitový vztah k prezidentu republiky nebo objednávku,” hájil se v rozhovoru Gerloch s odkazem na Ústavu ČR.

Reklama

Doporučované