Hlavní obsah

Kandidát ODS do Senátu čelí oznámení, že si nechával statisíce určené vodákům

Foto: Vojtěch Blažek

Martin Dvořák, bývalý profesionální sportovec, dnes kandidát do Senátu za ODS v Praze 4.

Reklama

Členové Klubu vodních sportů tvrdí, že si Martin Dvořák z členských příspěvků tajně půjčoval a část peněz nevrátil. Absurdní obvinění, říká kandidát.

Článek

Martin Dvořák, kandidát ODS do Senátu za Prahu 4, musí řešit těsně před volbami nepříjemný problém. Týká se jeho působení ve vodáckém klubu v pražském Podolí.

Na bývalého reprezentanta v triatlonu míří podle zjištění Seznamu trestní oznámení, že z Klubu vodních sportů vyvedl statisíce korun vybraných na členských příspěvcích.

Oznámení je podložené konkrétními výpisy z bankovních účtů. Autoři oznámení jimi dokazují, že členové několik let odváděli příspěvky na účet, který klubu vůbec nepatřil. A že pak Martin Dvořák z tohoto konta vybíral v hotovosti částky od 100 do 650 tisíc korun.

„Je to absurdní obvinění,“ prohlásil senátorský kandidát pro Seznam.

Půl milionu vybral a nevrátil

Členové říkají, že někteří z nich narazili na první nesrovnalosti v hospodaření Klubu vodních sportů už před půl rokem. Redakce Seznam jejich jména zná, chtěli ale zůstat v anonymitě – i kvůli zmíněnému trestnímu oznámení.

Martina Dvořáka nicméně se svými zjištěními napřímo konfrontovali před dvěma týdny na členské schůzi před desítkami účastníků.

„Něco takového tam proběhlo,“ připustil pro Seznam i Martin Dvořák.

Uznává, že na schůzi dostal možnost, aby si prohlédl konkrétní výpisy z účtů, na nichž členové stavějí své oznámení, a vyjádřil se k nim.

„Tu možnost jsem dostal. Ale neudělal jsem to,“ říká kandidát. Do vysvětlování se mu nechce ani teď.

Dva účty

Podle oznamovatelů se jedná se o to, že kromě Klubu vodních sportů Praha vede senátorský kandidát Dvořák i spolek s podobnými jménem – jen jakoby přepsaným do zkratky: KVS Praha. Založil ho v roce 2014. Zatímco původní klub spadá pod radnici Prahy 4, druhý s ní nemá nic společného.

Klub ročně od členů získá asi 700 tisíc korun, lidé platí tři tisíce měsíčně.

Koncem roku 2016 rozeslal Martin Dvořák členům e-mail, v němž je upozorňuje na zvýšení příspěvků. A přímo v něm uvádí číslo účtu, na který se mají peníze posílat. „Opět vás všechny žádáme o včasné platby příspěvků. Je to nutné pro chod loděnice, která i díky členským příspěvkům zůstává jednou z nejkrásnějších a také jednou z nejlépe opatrovaných nejen v České republice,“ napsal.

Letos v květnu pak někteří členové zjistili, že účet, na němž se příspěvky soustředí, nepatří Klubu vodních sportů, ale právě už zmíněnému dalšímu spolku KVS Praha. S pomocí bývalé účetní spolku odkryli transakce, které jsou podle nich podezřelé. A vepsali je do aktuálního trestního oznámení.

Podle výpisů z účtu Martin Dvořák v roli předsedy druhého spolku vybral 9. července 2014 celkem 650 tisíc korun. Vrátil je poslední den roku – tedy po pěti měsících a 22 dnech. V dubnu roku 2014 to bylo 145 tisíc, které zpět na účet převedl po půl roce. Následovalo dalších 155 tisíc, opět vrácených po šesti měsících. A v roce 2016 vybral 100 tisíc, které vrátil po necelých dvou týdnech.

Nakonec: 27. února 2017 vybral půl milionu. A podle trestního oznámení, směřovaného na trestný čin porušení povinností při správě cizího majetku, ho dodnes nevrátil.

Foto: Vojtěch Blažek

Přehled výběrů peněz najdeme v podkladech k trestnímu oznámení.

Půjčka pro Ing. Dvořáka

Jak je vidět i z dokumentu přiloženého k tomuto textu, u všech částek je přitom na výpisech poznámka: „Půjčka Ing. Martin Dvořák.“ Ačkoli členové říkají, že v Klubu vodních sportů neví nikdo o tom, že by se svým šéfem podepisoval smlouvu, že si smí z části vybraných členských příspěvků půjčit. Nebo si je dokonce nechat déle než rok, jak ukazuje poslední výběr 500 tisíc korun v únoru roku 2017.

Na co Martin Dvořák použil peníze, které si podle oznámení půjčil, není známé. Na žádost o vysvětlení dal Seznamu podobnou odpověď jako členům spolku.

„Já vám to teď nebudu vysvětlovat. Pokud to bude chtít někdo vyšetřit, tak to vyšetří,“ řekl Martin Dvořák.

I na schůzi v polovině září se totiž bývalá účetní na tyto transakce Martina Dvořáka zeptala. Měla s sebou i bankovní výpisy a nabízela, že se do nich vodácký předseda může podívat a vyjádřit se k nim. Ten to však odmítl a prohlásil, že žádné peníze z účtu nepůjčoval.

„Už několik měsíců se snažíme dostat k dokladům o hospodaření. Včetně těch, které se týkají členských příspěvků. Ale nikdy jsme nic nedostali,“ potvrdila i další členka klubu Kateřina Literová.

Osmapadesátiletý Martin Dvořák ohlásil kandidaturu do Senátu letos na jaře. Proti prvnímu Čechovi, který absolvoval legendární závod Ironman v čase pod devět hodin, stojí v Praze 4 dalších sedm kandidátů – včetně někdejšího prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše nebo vědkyně a senátorky Evy Sykové za ANO.

Reklama

Doporučované