Hlavní obsah

Kandidáta na starostu Paříže smetlo sexuální video. Macronův tým tápe

Foto: Profimedia.cz

Benjamin Griveaux vzdává boj o křeslo pařížského starosty.

Reklama

Ve chvíli, kdy na čtvrteční tiskové konferenci představoval svůj politický program, se na internetu šířilo rychlostí blesku jeho sexuální video. V pátek ráno kandidát na křeslo pařížského starosty Benjamin Griveaux svou kampaň ukončil.

Článek

V evropských volbách dostalo francouzské vládní hnutí Republika vpřed! v metropoli 33 procent, málokde v zemi má tak silnou pozici. Před blížícími se komunálními volbami mu ale sázka na někdejšího mluvčího vlády Benjamina Griveauxe nevycházela – podle posledních průzkumů by skončil až třetí za současnou socialistickou starostkou Anne Hidalgovou a kandidátkou pravicových Republikánů Rachidou Datiovou.

Fiasko prezidentovy strany v pařížských volbách bude nakonec ještě hlubší, než se čekalo. Veřejností neoblíbený Griveaux v pátek ráno sám oznámil, že svoji kandidaturu ukončil. Důvodem bylo sexuální video, které bylo ve středu večer zveřejněno na internetu.

Útoky zašly příliš daleko

„Jedna internetová stránka a sociální sítě zveřejnily podlé útoky na můj osobní život. Moje rodina si něco takového nezaslouží. Nikdo by neměl být vystaven takovému násilí,“ pronášel Griveaux tichým hlasem na záznamu natočeném v prostorách agentury AFP. „Zašlo to příliš daleko. Proto jsem se rozhodl stáhnout svoji kandidaturu v pařížských komunálních volbách,“ dodal s tím, že prioritou je pro něj především rodina a že plánu pro budoucnost hlavního města nyní bude lépe bez něj.

Video, které měl Griveaux posílat nejmenované ženě, s níž měl poměr, zveřejnil podle listu Libération ruský emigrant Pjotr Pavlenskij. Umělec, který utekl do Paříže před režimem Vladimira Putina, deníku řekl, že chtěl poukázat na politikovo pokrytectví.

Do redakce Libération sám Pavlenskij zavolal a francouzsky s východoevropským přízvukem vysvětloval: „Je to (Griveaux) někdo, kdo se neustále odvolává na rodinné hodnoty, říká, že chce být rodinným starostou a stále cituje příklad své manželky a dětí. Nevadí mi, že lidé mají sex, jaký chtějí, třeba se zvířaty, žádný problém. Musejí být ale čestní. On chce vést město a lže voličům. Žiji ve Francii, jsem Pařížan, a tohle je pro mě důležité,“ prohlásil.

Umělci vadilo politikovo pokrytectví

Pavlenskij blíže neobjasnil, jak se dostal ke Griveauxově videu, z případné soudní dohry si ale starosti nedělá. Umělec má ostatně s justicí bohaté zkušenosti, v Rusku byl za své činy zatčen hned několikrát. Kromě vyšetřovací vazby si prošel i psychiatrickým vyšetřením, které ale žádnou psychickou chorobu neodhalilo.

Foto: Profimedia.cz

Ruský umělec Pjotr Pavlenskij.

Putinův režim rozčílil hned několikrát: například v červenci 2012 stál hodinu a půl na schodech Kazaňské katedrály v Petrohradě s ústy zašitými nití a transparentem na podporu skupiny Pussy Riot. V listopadu 2013 si pak v rámci performance „Fixace“ na Rudém náměstí v Moskvě přibil své genitálie k zemi.

V květnu 2017 získal Pavlenskij politický azyl ve Francii. V říjnu téhož roku tam zapálil budovu francouzské centrální banky na Place de la Bastille. Chtěl tak protestovat proti bankám, které „obsadily místo monarchů“.

Vraťme se ale ke Griveauxovi. Dvaačtyřicetiletý poslanec vládního hnutí byl už od počátku jedním z nejbližších spojenců a poradců Emmanuela Macrona, který z něj později udělal mluvčího vlády. Z této funkce Griveaux odešel poté, co získal nominaci Republiky vpřed! do voleb pařížského starosty. I jeho straničtí kolegové ale připouštějí, že Griveauxe veřejnost v oblibě příliš nemá, mnozí ho pokládají za stranického aparátčíka.

Foto: Profimedia.cz

Dosavadní soupeři v boji o pařížskou radnici: Benjamin Griveaux a nynější starostka Anne Hidalgová.

Kandidátka vládního hnutí navíc utrpěla sporem mezi Griveauxem a matematikem a později poslancem Cédrikem Villanim, jenž se ve prospěch Griveauxe odmítl vzdát kandidatury. Očekávalo se proto, že tento spor pohřbí šance macronovců.

Prezidentova strana přitom doufala, že se řádně zabydlí na francouzské politické scéně a rozšíří svůj počet zastupitelů z nynějších dvou tisíc alespoň pětinásobně. Liberální centristické hnutí cílí především na velká města, neúspěch v Paříži jen těžko nahradí zisk některé z dalších důležitých radnic.

Reklama

Související témata:

Doporučované