Hlavní obsah

Příští ministři po schůzce se Zemanem: Chtějí levná data i dostavbu Pražského okruhu

Co řekl po schůzce s prezidentem Zemanem Karel Havlíček, který se má stát ministrem průmyslu?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Za prezidentem zamířili na zámek v Lánech kandidáti na ministra dopravy Vladimír Kremlík a ministra průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Zeman oznámil, že nové ministry jmenuje po návratu z Číny 30. dubna.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) prezidentovi navrhl změny v čele dvou ministerstev minulý týden. Karel Havlíček z Asociace malých a středních podnikatelů nahradí Martu Novákovou, na dopravu přijde za Dana Ťoka Vladimír Kremlík, který doposud působil na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Zatímco Ťok se rozhodl k rezignaci sám, Nováková odchází na přání Babiše.

Budoucí ministr dopravy si po jednání s prezidentem pochvaloval jeho odborné znalosti. Pochválil i svého předchůdce Dana Ťoka, se kterým se plánuje příští týden sejít.

„Budu mít tu čest se setkat s nejdéle sloužícím ministrem dopravy,“ řekl Vladimír Kremlík. „Pan ministr Ťok výrazným způsobem pokročil ve výstavbě a přípravě dálnic a v tomto ohledu bych chtěl navázat na jeho úspěšně kroky, které za čtyři a půl roku učinil,“ dodal.

Co říkal Vladimír Kremlík po jednání se Zemanem:

Vladimír Kremlík by rád navázal na svého předchůdce.Video: Seznam Zprávy

Kremlík po jednání se Zemanem potvrdil, že prezident jmenuje 30. dubna. Budoucí ministr dopravy označil za prioritu zjednodušení povolování liniových staveb a zrychlení přípravy klíčových dopravních staveb, zejména dálnic a Pražského okruhu. Bude také podporovat financování dopravních staveb na základě partnerství veřejného a soukromého sektoru.

V železniční dopravě se chce zaměřit na opravy drážních budov. Dalším důležitým bodem je podle Kremlíka spojení Prahy s Kladnem s odbočkou na letiště v Ruzyni a výstavba vysokorychlostních tratí.

Karel Havlíček po schůzce se Zemanem řekl, že na zhruba hodinové schůzce hovořili o prioritách, které ho v resortu čekají.

Budoucí ministr průmyslu a obchodu zmínil řešení energetické koncepce ČR, snižování cen mobilních dat nebo podporu podnikatelů. Chtěl by také restrukturalizovat agentury, které podporují český export.

„Je to jedna z priorit,“ řekl Havlíček o snižování seny dat. „Je naprosto nepřípustné, aby Česká republika byla v situaci, kdy za data platíme jedny z nejvyšších cen v Evropě," dodal.

Ke zlevnění dat jsou podle něj nutné tři kroky – usnadnění přechodu mezi operátory, úprava pravidel pro velkoobchodní ceny pro takzvané virtuální operátory a příchod čtvrtého plnohodnotného operátora na český trh. Pro aukci frekvencí, ve které by čtvrtý operátor mohl přijít, bude podle Havlíčka klíčové nastavit podmínky tak, aby to pro nového hráče na českém trhu bylo zajímavé.

Havlíček by také chtěl restrukturalizovat agentury, které podporují český export. Hodlá spojit aktivity českých exportních zastoupení, jako jsou CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism i české ambasády. Slibuje si od toho, že podnikatelé budou mít „komfortní servis z jednoho místa" a že stát ušetří. Chtěl by například umístit CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism v Praze do jedné moderní a dobře dostupné budovy.

Havlíček uvedl, že ho premiér Andrej Babiš (ANO) oslovil s nabídkou na vedení ministerstva průmyslu a obchodu už před dvěma roky, tehdy ji ale nepřijal. Nyní o možnosti, že by vystřídal Novákovou, jednal s Babišem „v posledních dnech až týdnech".

Reklama

Doporučované