Hlavní obsah

Kandidáti už peníze utratili. Senátní kampaň na Teplicku bude skromná

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Jeden z kandidátů - Oldřich Bubeníček.

Reklama

Kandidáti do doplňovacích senátních voleb na Teplicku budou shánět peníze na obnovu volební kampaně. Řada z nich vydala finance na billboardy už v březnu. Někteří žádnou kampaň dělat nebudou.

Článek

Termín konání voleb do konce června je podle kandidátů vhodný. S uskutečněním obou kol do 30. června počítá návrh zákona, který vypracovalo Ministerstvo vnitra.

První kolo doplňovacích voleb na Teplicku bylo původně v plánu 27. a 28. března, druhé se mělo konat 3. a 4. dubna. Volby byly vyhlášeny po úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS). Vítěz se ujme mandátu na zbytek volebního období, tedy asi na čtyři roky. Vláda však v polovině března rozhodla o odkladu voleb kvůli epidemii koronaviru. Nejvyšší správní soud ale minulý týden konstatoval, že vláda tehdy jednala mimo svou pravomoc, když o odkladu voleb rozhodla bez souhlasu Sněmovny. Proto nyní vnitro přichází s návrhem zákona, o němž bude jednat Parlament.

„Předpokládám, že ministerstvo muselo zhodnotit, zda volby budou před prázdninami, nebo po nich. Zřejmě vyhodnotili, že budeme daleko za vrcholem pandemie,“ řekl teplický primátor a kandidát za ODS Hynek Hanza. To, že se teď musí starat hlavně o chod města, není podle něj překážkou.

Jaké prostředky do kampaně vloží, musí nyní podle Hanzy regionální ODS rozhodnout. „Ty peníze, které jsme už dali, nám nikdo nevrátí,“ řekl. „Nedá se očekávat, že bude kampaň probíhat ve stylu, jak byla připravena a rozběhnuta,“ dodal.

Mezi spolufavority voleb je řazen ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman (za Senátor 21 s podporou TOP 09, Liberálně ekologické strany a Strany zelených), který při minulých volbách postoupil s Kuberou do druhého kola. „Je dobře, že se volby uskuteční v červnu. Čím dříve, tím lépe,“ řekl. „Kampaň se přerušila, plochy pro vylepené billboardy byly pronajaty do konce března, pro všechny kandidáty posun voleb znamená větší finanční náročnost,“ uvedl.

V červnovém termínu nevidí problém starostka Bíliny Zuzana Schwarzová Bařtipánová z ANO. „Nechávám to (určení termínu) v rukou kompetentních orgánů,“ uvedla a dodala, že senátní volby vnímá jako volby mezi osobnostmi. „Pokud nás lidé znají, věřím, že přijdou k volbám a dají nám svůj hlas,“ řekla.

Babiš dominuje průzkumům.

Červnový termín je podle hejtmana Ústeckého kraje a rovněž uchazeče o senátní křeslo Oldřicha Bubeníčka z KSČM podle současné prognózy slibný. „Pokud bude termín reálný, nějakým vhodným způsobem se do kampaně zapojím,“ sdělil.

Hnutí STAN, za nějž kandiduje starostka Hrobčic Jana Syslová, chce s pokračováním kampaně počkat až na schválení termínu. „Počkáme, až bude termín schválen, zatím stále není jisté, že volby v červnu budou,“ řekl tajemník Syslové Radek Lekner. Syslová v březnu ukončila kandidaturu a vyzvala k tomu protikandidáty, cílem bylo dosáhnout odložení voleb s ohledem na epidemii.

Dlouholetý teplický primátor Kubera zemřel nečekaně 20. ledna, bylo mu 72 let. Senátorem byl dvě desetiletí, od roku 2016 byl ve vedení horní komory, nejprve jako místopředseda a v závěru roku 2018 ho senátoři zvolili předsedou.

Reklama

Doporučované