Hlavní obsah

Kandidáty na prezidenta USA něco spojuje. Obvinění ze sexuálního násilí

Foto: Profimedia.cz

Půl roku před americkými prezidentskými volbami čelí demokratický kandidát Joe Biden obvinění ze sexuálního napadení.

Reklama

Článek

Prezidentské volby ve Spojených státech měly být top tématem roku 2020. To se samozřejmě trochu změnilo kvůli koronavirové pandemii, přesto je kampaň za oceánem stále velmi živá.

Můžeme předpokládat, že se v podzimním prezidentském klání ve Spojených státech proti sobě postaví Joe Biden za demokraty a Donald Trump za republikány. O prvním z nich se v minulém týdnu hodně mluvilo, a to kvůli obviněním ze sexuálního násilí a obtěžování. „Zatímco demokraté by rádi ukazovali prezidentský souboj jako boj vyšších hodnot vůči prezidentovi bez morálky, teď to spíš vypadá, že půjde o duel idiota s pedofilem,“ říká v Checkpointu politický marketér Jakub Horák.

O Bidenových nenechavých rukou se už nějakou dobu mluví. Dosud šlo ale spíš o výpovědi žen, kterých se – bez sexuálního podtextu – dotkl nebo je objal, což jim bylo nepříjemné. První skutečné obvinění ale přišlo teprve nedávno: šestapadesátiletá Tara Readeová, která pro tehdejšího senátora Bidena pracovala v devadesátých letech v americkém Kongresu, ho obvinila ze sexuálního napadení.

Checkpoint

Každotýdenní desetiminutovka o světovém dění s redaktorkami Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk).

Archiv všech dílů Checkpointu najdete zde, další audiopořady Seznam Zpráv zde.

Napište nám svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky na audio@firma.seznam.cz.

Podle amerických médií má Biden před Trumpem několikaprocentní náskok. Ve středu vypadaly potenciální výsledky podzimních voleb následovně: 46 procent pro Bidena, 41 procent pro Trumpa. 13 procent hlasů by připadlo jiným kandidátům.

Ani současný prezident ovšem nemá „čistý štít“. Ze znásilnění nebo sexuálního obtěžování už ho obvinilo více než dvacet žen, včetně jeho exmanželky Ivany Trumpové.

Svět ale žije v éře #MeToo, tedy hnutí, které podporuje ženy i muže, aby se svěřili se zkušenostmi se sexuálním násilím. Vyvstávají tak otázky: jak se aféra Joe Bidena podepíše v předvolebním boji? A jak se k celé problematice staví Demokratická strana?

Aktuální díl Checkpointu si pusťte v přehrávači nahoře.

Reklama

Doporučované