Hlavní obsah

„Kandiduji". Zeman chce znovu bojovat o Hrad, řekl to naplno svým příznivcům

Měl by Miloš Zeman kandidovat? Anketa mezi jeho příznivci, kteří přišli ve čtvrtek večer na Hrad.

 

Reklama

Prezident pořádá na Hradě banket na téma „čtyři roky s vámi" pro asi 1000 sympatizantů a nejbližších spolupracovníků. Právě těm řekl jako prvním, že se v příštím roce pokusí pro sebe uhájit prezidentský úřad.

Článek

Nebylo to nečekané rozhodnutí, přesto teprve teď zaznělo naplno a otevřeně. Miloš Zeman, někdejší předseda sociálních demokratů, někdejší premiér a současný prezident, se znovu bude ucházet o hlasy voličů v přímé prezidentské volbě. Odehraje se na jaře 2018.

Zeman svoji kandidaturu oznámil ve čtvrtek večer během oslavy čtvrtého výročí své inaugurace spojené s koncertem vážné hudby na Pražském hradě.

Prezidentův proslov (úryvek)

„Můj předchůdce ve vedení sociální demokracie, jmenoval se Jiří Horák, říkal jednu větu, kterou jsem si velmi dobře zapamatoval. Ta věta zněla: Politika nezná vděčnost. A já jsem celoživotním oponentem této věty. Proto jsem nesmírně rád, že jste tady, a proto bych chtěl říci, že jsem vám vděčný za vaši pomoc a podporu nejenom uplynulé čtyři roky, ale i předtím. A jako malé, nesmírně malé poděkování za tuto pomoc a podporu chci, abyste byli první, kdo budou slyšet moje rozhodnutí ve věci prezidentské kandidatury. Politická prohlášení by měla zaznít jako výstřel z děla. Politická prohlášení by neměla být obalována verbální kaší. Proto vám oznamuji, že jsem se rozhodl znovu kandidovat na funkci prezidenta České republiky.

Oficiálně své rozhodnutí plánuje Zeman oznámit na páteční tiskové konferenci. Že se současný prezident bude ucházet i o druhé volební období, se očekávalo. Vyzvali ho k tomu nedávno i jeho spolupracovníci.

Na rozhodnutí netrpělivě čekají politické strany. Většinou chtěly o tom, zda samy nominují svého kandidáta, rozhodnout až poté, co budou znát Zemanovu další strategii.

To je třeba případ hnutí ANO, které průzkumy označují za aktuálně nejsilnější partaj. Předseda hnutí Andrej Babiš je Zemanovi nakloněn, ve hře je ovšem možná kandidatura Martina Stropnického, toho času ministra obrany.

ANO se hádá o prezidenta.

O dalších prezidentských kandidátech zatím není jasno. Zájem ucházet se o úřad hlavy státu dosud oficiálně oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer.

Michal Horáček už na prezidentovo oznámení znovu kandidovat reagoval prohlášením tohoto znění: „S oznámením Miloše Zemana přišel čas vystavit mu účet. Za všechny ty virózy, urážky a lži, kterými poškozoval všechny občany včetně svých někdejších voličů. V této volbě se proti němu a všemu, co představuje, postavím s hlubokou vírou, že máme na víc."

Kandidaturu zvažují končící šéf Akademie věd Jiří Drahoš či bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář.

Jiří Drahoš prezidentem? S kandidaturou váhá, sponzoři i politici zájem mají.Video: Jiří Kubík

Reklama

Související témata:

Doporučované