Hlavní obsah

Mourinho neumí řešit totální závislost Tottenhamu na Kaneovi

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Hvězda Josého Mourinha se v Tottenhamu ještě na čas rozzářila. Ale teď se pro změnu z dá, že ji čeká pád. Přinejmenším z předních příček průběžné tabulky Premier League.

Reklama

Článek

Když na hřišti schází útočník Harry Kane, kane nejednomu příznivci Tottenhamu Hotspur slza po tváři. A v aktuální epizodě Angličana došlo ke shodě debatujících, že kouč José Mourinho si neví s takovou situací rady.

Není to tak dávno, co se Jiří Hošek, skalní příznivec Spurs, rozplýval blahem nad průběžně prvním místem svých barev v tabulce Premier League. Teď, po porážkách od Liverpoolu a hlavně na půdě Brightonu bojujícího o záchranu se Tottenham sesunul na 6. pozici, už jen s pouhými 2 body body náskoku na svého arcirivala jménem Arsenal, který naopak k potěše dalšího debatéra Luďka Mádla průběžně zlepšuje svou výkonnost a stoupá tabulkou vzhůru. Nutno dodat, že oproti Tottenhamu už stačil odehrát v Premier League o zápas víc.

Jaromír Bosák, třetí do diskutující party, podrobil aktuální výkony Tottenhamu zdrcující kritice: „Ať se na mě José Mourinho nezlobí, ale poslední dva zápasy Tottenhamu naprosto protaktizoval. Vůbec netrefil sestavu, nedokázal reagovat na vývoj utkání. Když přišel kvůli zranění o Kanea, zjistilo se, že Tottenham nemá na hřišti žádné další lídry.“

Kvůli zranění kotníku byl Kane vystřídán v poločase utkání s Liverpoolem. „Velká síla útočné dvojice Kane-Son spočívá v tom, že je pro soupeře obtížné ji bránit, oba ti útočníci jsou vynikající a obrana si musí dávat pozor na oba. Když Kane scházel, nenabídl Tottenham žádnou náhradu, protože ji prostě nemá. A uhlídat pak Sona je mnohem snazší,“ podtrhl Bosák ve své analýze.

V podobně zdecimovaném duchu pak Tottenham pokračoval i v Brightonu, kde se Mourinhovi osobně tradičně nedaří, na stadionu Amex prohrál potřetí v řadě.

„V Anglii je léta zvykem, že tam jde v rychlém sledu zápas za zápasem. Ale v takhle pekelném kulometném rytmu, jako se střídají zápasy v téhle covidem ovlivněné sezoně se podle mě častěji stává, že se týmy dostávají takříkajíc na vlny. Buď na ty pozitivní, vítězné, nebo na šňůry porážek plné deprese. Protože trenéři ani nemají čas na tým zapůsobit, aby z něj ta negativa dostali. Navíc lize nepředcházelo tradiční přípravné období, takže i rezervoár fyzických sil funguje teď trochu jinak než obvykle. A tak mi přijde, že čas od času jako by některým týmům došel benzín,“ zamýšlí se Luděk Mádl.

Poukázal i na to, že v kabině Tottenhamu je teď těch negativních vlnek víc. „Odstavená je někdejší hvězda Dele Alli, která by údajně ráda za trenérem Pochettinem do Paris SG. Nepříčetnou scénku si podle všeho kabina zažila v poločase utkání s Liverpoolem, kdy se v obrovské hádce s Mourinhem ocitl krajní obránce Serge Aurier. A údajně se sebral odjel ze stadionu,“ dodal Mádl. „Dokonce tam snad mělo dojít i k menší fyzické potyčce s některým z jeho spoluhráčů. Mělo jít o výčitky kolem gólu Liverpoolu, který padl v nastaveném čase první půle,“ dodává Jiří Hošek.

A ani autor Angličana Hošek, který donedávna adoroval Mourinha za to, jak Tottenham pozvedl, se netají myšlenkou, že by už Portugalce z kabiny Spurs nejraději vypakoval. „Tak dlouho ládoval do hráčů Tottenhamu defenzivu, až podle mě takříkajíc přesolil a přehnal to. Najednou se vytratila kreativita. Navíc trenér vede soukromé války s několika hráči, kteří jsou v nemilosti, vedle už jmenovaných je to teď třeba i obránce Matt Doherty. A nedivil bych se, kdyby z toho vzešel konflikt mezi Mourinhem a vedením klubu. Protože ty hráče opravdu není kým nahrazovat.“

Zvlášť v současné ekonomické situaci. Na nákupy nových posil, které by nahradily ty, s nimiž se Mourinho momentálně nebaví, nejsou finance. „Všichni víme, že Tottenham postavil nový velký stadion. A ten mu zeje prázdnotou. Stejně jako všechny další stadiony, dá se říct v celé Evropě. Všem utíkají obrovské peníze a ti s největšími stadiony s prázdnými hledišti mají oproti předcovidovým finančním plánům samozřejmě propady největší. I kvůli stavbě stadionu je ekonomika Tottenhamu bezpochyby stísněná, potřeboval by ji splácet, ale peníze teď tečou jen z televizních práv, ze vstupného ani penny, takže na žádné vyskakování to teď není,“ shodnou se Jiří Hošek s Luďkem Mádlem.

Co přinesla poslední aktivita klubů Premier League před uzavřením přestupového okna? Proč bylo ve šlágru kola Arsenal-Manchester United na co koukat, i když nepadaly góly? A jak se dařilo české dvojici Tomáš Souček-Vladimír Coufal proti Liverpoolu? Poslechněte si celou epizodu podcastu v přehrávači nad textem.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované