Hlavní obsah

Káně lesní otrávil na Orlickoústecku jed na hraboše

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Káně lesní, které uhynulo na začátku dubna u Vraclavi na Orlickoústecku, otrávil jed používaný na hubení hrabošů, uvedla Česká společnost ornitologická v tiskové zprávě.

Článek

Organizace eviduje letos druhý případ otravy Stutoxem II. Koncem dubna ornitologové zaznamenali otráveného bažanta.

Místo otravy, kde leželo mrtvé káně, prohledali psovodi s cvičenými psy. Našli desítky otrávených hrabošů a granulí s jedem. „Káně nalezené v remízku už na první pohled jevilo příznaky otravy, krvavé zvratky v zobáku a křečovitě sevřené pařáty. V poli s řepkou v těsné blízkosti remízku jsme nalezli velké množství mrtvých hrabošů,“ řekla psovodka Klára Hlubocká.

Nejvíc jsou ohrožené druhy, které s regulací hrabošů pomáhají přirozeně, nejen káně lesní, ale i sovy. Například jedno mládě káněte lesního sežere od svého vylíhnutí až do opuštění hnízda sedm kilogramů kořisti, což je odhadem 350 hrabošů.

Další případ otravy Stutoxem II ornitologové evidují ve Světnově nedaleko Žďáru nad Sázavou. V polovině dubna tam nalezli otráveného bažanta. „Pro některé zemědělce může být gradace hrabošů podobnou kalamitou. Chemické řešení je ale nešťastné, protože se otráví i hrabošovi přirození predátoři a do budoucna tím jen problémy s hraboši prohloubíme,“ řekl Václav Zámečník z ČSO.

Povolení trávit hraboše jedem rozhozeným po poli platí do 11. června. Rozhodnutí vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Podle jeho monitoringu se loňské přemnožení hrabošů letos opakovat nebude.

Loni v létě ústav povolil rozhoz jedu na povrch půdy na velké části území ČR. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky ze strany ochránců přírody a Ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo. Později se po plošné aplikaci jedu na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy zbytky jedu prokázaly.

Reklama

Doporučované