Hlavní obsah

Kane proti famózním veteránům v italské obraně. Vítejte na finále Eura

Foto: Profimedia.cz

Harry Kane, největší útočná zbraň domácího týmu.

Reklama

Očekávané finále Eura dnes od 21 hodin nabídne v londýnském Wembley konfrontaci tradičních fotbalových velmocí, domácí Anglie s Itálií. Čeká nás taktická bitva a generační střet.

Článek

Soudržný tým Italů se pokusí o svůj první triumf na Euru od roku 1968. Domácí Anglie dosud hřejivý pocit z dobytého titulu krále fotbalové Evropy neokusila a na zisk velké trofeje čeká už dlouhých 55 let.

Mezi pamětníky posledního úspěšného finále Angličanů samozřejmě patří i samotná královna Alžběta II. Ta dokonce neváhala podpořit své krajany veřejným dopisem.

„Měla jsem to štěstí být před 55 lety u posledního vítězství Anglie na velkém turnaji. Moc dobře si vybavuji, co to pro celý tým tehdy znamenalo. Chtěla bych pogratulovat všem členům reprezentačního mužstva a jejich rodinám a popřát jim hodně štěstí,“ vzkáza Garethu Southgateovi a spol. britská panovnice.

Pro většinu diváků mimo Anglii je očekávané finále Eura soubojem sympatických podceňovaných Italů s protežovanými Angličany. Lze očekávat tuhý boj nejen fyzický, ale hlavně taktický. Podle italské defenzivní stálice Leonarda Bonucciho půjde také o souboj generací.

Mladí proti starým

Bonucci si dovolil zavtipkovat na vlastní účet, když nedělní finále glosoval slovy, že vyhlíží souboj „mladíků proti starcům“.

Třiačtyřicetiletý Bonucci ve finále nastoupí ke svému 18. reprezentačnímu startu na Euru, čímž se stane italským rekordmanem. Stoperským partnerem mu na 99 procent bude věrný klubový kolega z Juventusu, o dva roky starší Giorgio Chiellini.

Právě dokonalá spolupráce Bonucciho s dlouholetým reprezentačním i klubovým parťákem Chiellinim může být pro Italy klíčem k úspěchu.

„Sraz na Euru nám skončí 12. července a my se znovu s Giorgiem potkáme 14. července při odletu na společnou dovolenou. Myslím, že to o našem vztahu na hřišti i mimo ně vypovídá dostatečně,“ nechal se slyšet v rozhovoru pro Reuters Leonardo Bonucci.

Pohled na statistiky obou řízných stoperů jen potvrzuje vzácně vyladěnou herní chemii mezi italskými základními stavebními kameny. Dvojice turínských harcovníků má za sebou dohromady 219 mezinárodních startů, bok po boku odkopali v ostrých zápasech přes patnáct tisíc minut.

V neděli se kromě řádícího dua anglických útočných es Raheema Sterlinga a Harryho Kanea pokusí eliminovat i nevyzpytatelné mladé pušky, jakými jsou Bukayo Saka, Jadon Sancho, Marcus Rashford nebo Phil Foden.

Zrovna kolem startu Phila Fodena podle nejnovějších zpráv visí otazník. Na vině má být drobné zranění.

„Mají nesmírně nebezpečné útočníky. Kdokoliv, kdo v neděli nastoupí, bude velice nepříjemný. Musíme ale věnovat dostatečnou pozornost při bránění celému týmu Anglie,“ je si vědom síly soupeře Leonardo Bonucci.

„Celý turnaj by mohli vyhrát i se svou lavičkou. Víme o jejich přednostech. Dopředu jsou to vesměs všechno rychlíci, musíme si na to dát dobrý pozor. Když mě někdo pošle do sprintového souboje se Sterlingem, asi nemám šanci. Musíme hrát na svoje silné stránky,“ vyhlíží Chiellini Angličany.

Souboj suverénních obran

Ačkoliv disponují oba celky oporami z odlišného věku, na Euru sdílejí i mnohé společné jmenovatele dosavadního úspěchu.

Bez pochyb oběma výrazně pomohla výhoda domácího prostředí. Pro základní skupinu z ní čerpali shodně zcela naplno, ve vyřazovací fázi se Italové rozkoukali i ve Wembley, zatímco Angličané pro čtvrtfinále zavítali do italské metropole Říma. Pro Kanea a spol. to byla jediná turnajová zastávka mimo domácí prostředí.

„Vůbec mě nepřekvapuje jejich účast ve finále. Vždyť Angličané odehráli ze 7 zápasů 6 na domácím stadionu,“ vnímá pohodlí Angličanů stoper Chiellini, který si je dobře vědom výhodnější pozice domácích celků.

Nejen Italové umí skvěle eliminovat soupeřovy ofenzivní zbraně. Obě mužstva se na Euru dosud prezentovala precizně organizovanými obranami.

Poctivě bránící Anglie, vedená Garethem Southgatem, na turnaji obdržela jednu jedinou branku. Tu navíc vstřelil Damsgaard z přímého kopu. Ze hry tedy svěřenci Southgatea na Euru ještě neinkasovali, což je na velký turnaj poměrně raritní jev.

Právě Southgate založil anglickou hru na účelných obranných principech, jimž se musí podřídit celý tým. „Je složité se proti nám prosadit. Ačkoliv dopředu nejsme tak nebezpeční, jak bychom mohli být, pro úspěch na takovém turnaji musíte primárně vycházet z pevné defenzivy,“ obhajoval svůj plán anglický stratég.

Ani Italové v základní skupině nenechali své soupeře skórovat. Ve vyřazovací fázi inkasovali z rakouského rohu, s Belgičany z penaltového puntíku a pouze se Španěly ze hry. Ve finále tak proti sobě uvidíme dvě mužstva, kterým se vzhledem k jejich propracovaným defenzivním systémům a herní dominanci střílejí na Euru góly jen stěží.

Anglická pevná obrana jde na vrub zejména urputně pracujícím obráncům a proháčkovanému systému. Na Euru bylo zvykem vídat svědomité návraty do obrany i od nejproduktivnějšího Angličana Raheema Sterlinga. Z týmového bránění byl částečně osvobozován pouze Harry Kane.

Právě anglický nejproduktivnější útočník uplynulé sezony Kane se finálového večera na domácím stadionu nemůže dočkat. „Hrát finále Eura je speciální, ale ještě k tomu ve Wembley, to je čirá senzace. Nastupovat před vlastními fanoušky je úžasný pocit. Neexistuje lepší místo pro zisk druhé velké trofeje pro Anglii,“ prohlásil při rozhovoru pro UEFA Harry Kane.

Kane se Angličanům na Euru rozstřílel v pravou chvíli, ale brankář Jordan Pickford si v semifinálovém zápase vybral jednu slabší chvilku.

Nebylo by spravedlivé Pickforda s jedním inkasovaným gólem na kontě hanit, ale Damsgaardův přímák prostě mimo tři tyče vytěsnit šlo. Když si připočteme, že Pickford pro své minely nepotřebuje dojít daleko a na turnaji byl po většinu času nezaměstnaný, není vyloučené, že své spoluhráče neblaze překvapí v ten nejnevhodnější okamžik.

Právě ve srovnání brankářů mají Italové s rozchytanějším Gianluigim Donnarummou přeci jen o něco navrch.

Italská defenziva se může o něco víc opřít o téměř dvoumetrovou zeď ztělesněnou spolehlivým Donnarummou, který na turnaji patří mezi ty nejlepší brankáře. Nezapomínejme, že záda mu kryjí velezkušení přátelé Bonucci a Chiellini.

Náročný presink versus zbytková obrana

Ačkoliv má Anglie papírově na soupisce asi nejlepší útok na Euru, ofenzivním statistikám na turnaji vesměs vévodí Italové. Ti při útočení efektivně využívají krajní obránce, kteří během postupné kombinace poctivě roztahují hřiště, aby poskytli svým spoluhráčům více možností na procedění míče skrz obranný val soupeře.

Během Eura jsme mohli sledovat, jak Italové pomocí krajních obránců s lehkostí otevírají soupeřovy obrany. Stačilo ideálně načasovat náběh za soupeřovy řady s prudkou diagonální přihrávkou z hloubi pole a nebezpečný útok byl na světě.

Další výhodou vysoce postavených italských krajních beků je, že je někdo zákonitě musí hlídat. Italští krajní beci tak na sebe navazují soupeřovy obránce, a tím záměrně dopřejí extra manévrovací prostor pro svá křídla, která si hledají přihrávku mezi obrannou a středovou linií soupeře.

Nádherným gólem se právě po takové kombinaci blýskl ve čtvrtfinále s Belgií Lorenzo Insigne, jenž si seskočil mezi řady Belgičanů a zakroutil míč na zadní tyč bezmocného Courtoise.

Vysoké postavení krajních obránců má pochopitelně i své nevýhody. Při náhlé ztrátě balonu nemusí být obrana dostatečně zajištěná a hrozí rychlý protiútok do nezformované řady. To se dostáváme obloukem k Anglii, která se na Euru prezentuje útočením s tzv. zbytkovou obranou.

Angličané na rozdíl od Italů útočí rezervovaněji. I bleskově rychlý pravý bek Kyle Walker, jenž je proslulý svými ofenzivními choutkami, se v podstatě nikdy neodpoutává z obranného postavení. Jediným obráncem, který pravidelně podniká útočné výpady, je Luke Shaw, kometa uplynulé sezony.

Jakmile je Shaw zapojen do ofenzivy, ihned se na jeho místo poctivě zatahuje jeden ze středopolařů, většinou Declan Rice. Angličané tak důsledně drží zbytkovou obranu, jejíž základní pravidlo zní: „i během útočení myslíme zodpovědně na bránění“.

Klíčem k úspěchu z pohledu Anglie bude zřejmě čtyřgólový hrotový lídr Harry Kane, nikoliv pouze pro svoje góly, ale ještě podstatněji pro svůj dokonalý výběr místa ve středu pole a následnou distribuci vysoce nebezpečných kolmých pasů.

Jediný gól, který totiž na Euru Italové obdrželi ze hry, padl po akci, kdy si Španěl Álvaro Morata seskočil před italské stopery a rychle si narazil s Olmem kolem Chielliniho míč. Tím se šikovně uvolnil a mířil tváří v tvářbDonnarummovi. Schéma akce, kterou má ve zvyku i anglická modla Kane.

Forma italského presinku se od toho anglického výrazně liší. Italové soupeře nahání agresivně hned před jeho vápnem. Ve čtvrtfinále s Belgií z perfektně spuštěného presinku vytěžili úvodní branku. Jakákoliv kombinace před vlastní šestnáctkou bude pro Angličany v neděli hazardem.

Svěřenci Garetha Southgatea na Euru presují hlavně v úvodní patnáctiminutovce s hlavním cílem eliminovat chaos na vlastní polovině a od začátku udávat tón. Po náročnějším úvodu se Angličané zpravidla stáhnou a ve snaze kontrolovat zápas volí zdlouhavou kombinaci.

Ničivé dopady namáhavé sezony

Svou roli během finálového večera může sehrát i mnohokrát omílaný faktor únavy.

Zatímco Angličané během Eura své síly evidentně šetřili, Italové mají styl hry založený na fyzicky namáhavějším výkonu. V kombinaci s nalétanými kilometry a vyšší porcí intenzivnějších zápasů půjdou svěřenci Roberta Manciniho do utkání nejspíš mírně unavenější.

Například Leonardo Bonucci popsal vypjatý semifinálový zápas s houževnatým Španělskem jako vůbec ten nejtěžší zápas, který kdy ve své kariéře odehrál. „Za éry kouče Manciniho nás ještě nikdo tolik nepotrápil. Byl to suverénně nejtěžší zápas mého života,“ prohlásil bezprostředně po zápase Bonucci.

Faktor kumulující se únavy se projevil u Italů zejména vážným zraněním Leonarda Spinazzoly na samém konci zápasu s Belgií. Podle mnohých byl právě létající levý bek Spinazzola nejlepší hráč Italů na turnaji.

Ačkoliv ho Emerson v semifinále na levém kraji důstojně nahradil, pořád to je citelná ztráta. Emerson toho v Chelsea za poslední rok příliš neodkopal a ve srovnání se Spinazzolou na hřišti o poznání hůře předvídá, co se bude dít.

„Bohužel všichni víme, co se stalo, jenže náš italský sen tím nekončí. S touhle senzační partou není nic nemožné,“ neskrýval víru ve své krajany Spinazzola uvedl na svém Instagramu.

Právě určitá soudržost vyzdvihovaná u Dánu pojí i současný italský výběr. “ My se nikdy nevzdáváme. Tenhle tým je úžasná parta, která si zaslouží jen to nejlepší. Trpíme spolu, hrajeme spolu, hodně se nasmějeme, občas se pohádáme, přesně tak, jak to mají dobré rodiny,” rozplýval se nad kolektivem Italů středopolař Jorginho.

Na týmového ducha si nemůžou stěžovat ani domácí. Anglickými reprezentanty vychvalovaný Gareth Southgate a celý jeho realizační tým podle všeho dokázali vytvořit hráčům příjemné klima.

„Náš trenér je velmi pozorný. Vždycky ví, kdo je na tom dobře a kdo co potřebuje. Celý realizační tým odvádí fantastickou práci. S klukama jsme si navíc skvěle sedli. Po téhle stránce nemáme sebemenší potíže,“ uvedl pro The Athletic ve skvělé formě hrající Luke Shaw.

Na anglický zčásti ironický popěvek „Football’s coming home“ už začínají být alergičtí i samotní Angličané, ale pokud Kane a spol. uspějí, skladba od Three Lions bude opět obřím hitem.

„Vyhrát Euro je pro tenhle tým absolutně vším. Když se vám podaří cokoliv vyhrát se svou zemí, je to ten nejkrásnější pocit, který znám,“ svěřil se Kane.

Jak to celé dopadne, se dozvíme dnes večer po 21. hodině.

Reklama

Doporučované