Hlavní obsah

Kanye West chce dobýt Bílý dům. Raper kandiduje na prezidenta s heslem YES!

Foto: Profimedia.cz

Americký raper Kanye West. (archivní foto)

Reklama

Spojené státy americké slavily svůj Den nezávislosti, když raperská hvězda Kanye West na svém Twitteru oznámila, že bude kandidovat na prezidenta. A to ještě letos.

Článek

Nikdo příliš nevěděl, jak moc vážně to myslí - jasné bylo jen to, že Westa v kandidatuře podporuje Elon Musk, šéf automobilky Tesla a miliardář. Přihlásit se v některých státech ještě stále může a jen na Twitteru má raper skoro 30 milionů sledujících. Média i americká společnost se ptá: Má šanci?

Po několika dnech se raper rozpovídal v exkluzivním rozhovoru pro americký časopis Forbes. Okomentoval všechna velká témata současné americké společnosti a také přiznal, že měl na jaře covid-19.

Kanye West byl dříve hlasitým podporovatelem aktuálního obyvatele Bílého domu Donalda Trumpa. To v raperské a černošské komunitě není příliš obvyklé. Jak ale sám říká, „červenou kšiltovku“ už sundal a rozhodl se vzít zodpovědnost do vlastních rukou. Odpovídá i na otázku, proč vlastně stál za Trumpem - nelíbí se mu, že hlas černošské komunity je automaticky demokratický - no a také má rád Trumpovy hotely, protože v jejich lobby hraje saxofon.

Celá kampaň, tedy pokud se o jeho krocích prozatím dá mluvit jako o kampani, nese několik hesel. Jedním z nich je „narozeninová oslava“. Proč? „Protože když vyhrajeme, bude to oslava narozenin pro všechny,“ odpovídá raper ve Forbesu. Hlavní slogan je ale jednoduché „YES!“ (ANO!).

V rozhovoru odhaluje i další podrobnosti svého kandidátského plánu, ale i osvětluje některé politické postoje. Za viceprezidentku si vybral Michelle Tidballovou, kazatelku z Wyomingu. Jeho „tým“ podporovatelů zatím čítají dva lidé - již zmíněný Elon Musk a také jeho žena Kim Kardashian.

Potraty nepodporuje a vůči očkování je podezíravý. Kandidoval by za republikány, kdyby to už neudělal Donald Trump. Takhle kandiduje jako nezávislý. Politiky ale hodnotí na základě sympatií, ne barev týmu. „Joe Biden? Prosím vás… Obama je speciální. Trump je speciální. Říká se, že Kanye West je speciální. Amerika potřebuje speciální lidi, kteří ji budou vést. Bill Clinton? Speciální, Joe Biden? Není speciální,“ hodnotí West.

Zahraniční politiku nebo daně zatím neřeší - na to si prý zatím neudělal dostatečné rešerše. Je si ale jistý svojí podporou Číny. „Miluju Čínu. Miluju Čínu. Nemoc není chyba Číny. Není to chyba Číňanů. Taky jsou to lidé boží. Miluju Čínu,“ říká West ve Forbesu.

Jeho vztah ke křesťanské víře je dlouhodobě známý. I jeho poslední album nese název Jesus Is King. Jde o jeho písně v gospelovém podání.

Spojené státy by nejraději viděl jako Wakandu, subsaharskou zemi z marvelovských komiksů Black Panther. Ta je technologicky vyspělá a všichni v ní uznávají boha Wakanda.

V kontextu jeho výroků a názorů se často zmiňuje i to, že Kanye West má problémy s psychickým zdravím. Trpěl příznaky halucinací nebo paranoie. V textech svých písní přiznal užívání antidepresiv a závislost na opiátech. Médiím se také několikrát otevřela Westova žena Kim Kardashian a mluvila o bipolární poruše svého manžela.

Reklama

Doporučované