Hlavní obsah

Kanye West: Trumpova volební čepice mi dodává mužnou sílu a dělá ze mě Supermana

Kanye West na návštěvě v Bílém domě.Video: Eliška Richtrová, AP

 

Reklama

Ve čtvrtek se v Bílém domě sešel americký raper Kanye West s Donaldem Trumpem. West je jeden z mála umělců, který veřejně vyjadřuje podporu a obdiv nynějšímu americkému prezidentovi. Hudebník během setkání vzdal Trumpovi hold a zmínil, že jeho červená čepice mu dodává sílu.

Článek

Americký prezident Donald Trump našel ve čtvrtek společnou řeč s raperem Kanyem Westem, jehož si k překvapení mnohých pozval do Oválné pracovny Bílého domu. West, který je jedním z mála zpěváků otevřeně podporujících současnou hlavu státu, se v několikaminutovém monologu vyznal mimo jiné ze svého obdivu k Trumpovi. Díky Trumpově volební čepici se prý cítí jako Superman, dodává mu mužnou sílu.

West dorazil na večeři s hlavou státu právě s červenou čepicí s Trumpovým sloganem Make America Great Again (Vraťme Americe její velikost) na hlavě. Raper Trumpa podporoval už během prezidentské kampaně v roce 2016. Kvůli tomu byl po volbách na jednom z koncertů vypískán.

Voleb se dotkl i během posezení v Oválné pracovně, kde jeho monolog sledovaný nezvykle mlčícím prezidentem zaznamenávali pozvaní novináři. West prohlásil, že má rád Hillary Clintonovou, ale kvůli tomu, že vyrůstal bez otce a v dětství mu chyběl v rodině mužský prvek, se nemohl ztotožnit s její kampaní a volit ji – připomeňme, že jedním ze sloganů, se kterým šla Clintonová do voleb, bylo I'm with Her (Jsem s ní). Clintonovou proti Trumpovi podporovala velká část amerických umělců a West si od svých kolegů vyslechl kritická slova.

Podle rapera je však předsudek myslet si, že všechny celebrity podporují jednu stranu, stejně jako to, že by všichni černoši volili demokraty.

V dalších částech tematicky bohatého proslovu se West dotkl i gangů ve svém domovském Chicagu, požádal Trumpa o milost pro vůdce jedné z band, zmínil své dětství a problémy s pozorností ve škole, odmítl spekulace o své prezidentské kandidatuře a krátce nastínil svůj pohled na Trumpovy zahraničněpolitické kroky.

„Líbí se mi Severní Korea,“ uznale zhodnotil prezidentovo vyjednávání o možnosti jaderného odzbrojení nevyzpytatelného režimu. „Zastavil jste válku. První den jste vyřešil jeden z největších problémů,“ podotkl West.

Trump podle televizních záběrů většinou jen mlčky přihlížel. Když se jej novináři zeptali, zda by se West mohl jednou stát jeho nástupcem v Bílém domě, připustil, že „velmi dobře mohl“.

Reklama

Související témata:

Doporučované