Hlavní obsah

Kapacita českého protonového centra se plní. Začali převažovat pacienti z Česka

Zákulisí protonového centra. Díky plánovanému výpadku se odborná veřejnost mohla podívat do „strojovny“.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Inovativní léčba rakoviny je podle odhadů centra vhodná pro 20 procent pacientů s rakovinou.

Článek

Kapacita českého protonového centra se blíží ke svému maximu. Aktuálně hlásí obsazenost zhruba na 85 procent. Naprostou většinu z toho představují čeští klienti.

„Každý rok zvyšujeme počet pacientů o zhruba 20 až 25 procent. Dnes máme smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami a protonová léčba je hrazena ze zákona,“ říká Václav Laštovka, spolumajitel a jednatel Proton Therapy Center.

Prakticky to znamená, že čeští občané na tuto léčbu mají nárok, pokud ji doporučí lékař. Centru se tak mění i národnostní složení pacientů, dříve dominovali zejména klienti ze zahraničí.

K nárůstu počtu pacientů pomohl i další technologický vývoj. Pražské protonové centrum se během šesti let posunulo v léčbě ke složitějším nádorům.

„Postupně jsem přidávali další a další technologie, které nám pomohly upravovat ozařovací plán u nádorů, které se zmenšují,“ říká Jiří Kubeš, primář protonového centra.

Experti si dokázali poradit i s léčbou nádorů, které se s nádechem a výdechem lidského těla pohybují.

„Když člověk dýchá, tak se nádor pohybuje v dechovém cyklu, takže jsme do toho zapojili technologii radiologie v řízeném hlubokém nádechu,“ vysvětluje Jiří Kubeš.

Inovativní technologické postupy ocenil i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Ten využil sobotní plánované odstávky urychlovače částic, který vytváří protonový paprsek, a byl si prohlédnout zákulisí protonového centra. „Byl jsem navštívit drážďanské protonové centrum, kde se o tom pražském mluví s respektem. Je vidět, že nehrajeme druhou ligu,“ řekl Karel Havlíček Seznamu.

Aktuálně je na světě 74 funkčních protonových center. Další desítky jsou ve výstavbě. Pražské protonové centrum přijalo prvního pacienta 12. prosince 2012, patří k jednomu z prvních na světě.

Reklama

Doporučované