Hlavní obsah

Kapela U2 zrušila na poslední chvíli koncert. Kvůli obavám o bezpečnost

Kvůli obavám o bezpečnost byl v St. Louis zrušen koncert skupiny U2.

 

Reklama

V americkém St. Louis panuje napjatá atmosféra po osvobozujícím verdiktu nad bělošským policistou. U2 koncert odvolali kvůli obavám o bezpečnost fanoušků.

Článek

Irská rocková skupina U2 zrušila jen pár hodin před začátkem sobotní koncert v americkém St. Louis. Důvodem byly obavy o bezpečnost fanoušků. Policie v St. Louis předtím oznámila, že není schopna zajistit bezpečnost návštěvníkům vystoupení.

Skupina o tom fanoušky informovala v sobotu ráno. Ke zrušení koncertu přispělo i to, že agentura, která měla zajistit bezpečnost, neměla dost vlastního personálu.

Ve městě panuje od pátku napjatá atmosféra. V noci na sobotu došlo k násilným protestům, při nichž bylo zraněno deset policistů. Nepokoje vypukly poté, co soud osvobodil bělošského policistu obviněného z vraždy černocha.

Šestatřicetiletý policista Jason Stockley čelil u soudu obvinění z vraždy z roku 2011, protože ze záznamu z honičky vyplynulo, že řekl, že prchajícího zabije. Černocha pak usmrtil pěti výstřely. Také se ukázalo, že u zabitého čtyřiadvacetiletého Anthonyho Lamara Smithe se sice našla zbraň, ale podle prokuratury nesla stopy DNA jen Stockleyho. Prokuratura je přesvědčena, že ji tam policista po incidentu nastrčil.

Soud ale nakonec Stockleyho osvobodil. Soudce mimo jiné poukázal na to, že černoch byl podezřelý z obchodování s drogami a že takoví lidé nechodí beze zbraně.

U2 oznámili, že sobotní koncert nebude kvůli obavám o bezpečnost.

Nepokoje pokračují

Násilnými střety mezi policií a protestujícími vyvrcholily demonstrace i v sobotu večer. Do ulic St. Louis vyšly stovky lidí.

Sobotní protest začal pokojně, účastníci mávali ve vzduchu pěstmi a provolávali hesla jako „Na černošských životech záleží” a „Je naší povinností bojovat za svou svobodu”. Demonstranti zdůrazňovali, že verdikt soudu by měl znepokojovat všechny části St. Louis, nikoli jen převážně černošské čtvrti.

Hodinu před půlnocí (06:00 SELČ) se však policejní těžkooděnci rozhodli zasáhnout proti skupině lidí, kteří ve čtvrti plné restaurací a obchodů začali rozbíjet výlohy. Na policisty létaly lahve či odpadkové koše a ulicemi se nepřetržitě nesl zvuk rozbíjeného skla. Policisté odvedli několik lidí v poutech.

Protesty v St. Louis nejsou ve Spojených státech ojedinělé. Americká policie dlouhodobě čelí kritice za chování jejích bílých policistů vůči černochům. Podobný případ se stal ve Fergusonu, kde byl zastřelen neozbrojený černoch Michael Brown.

Reklama

Související témata:

Doporučované