Hlavní obsah

Kapitánka, která zachránila migranty, se podle soudu ničím neprovinila

Soud potvrdil propuštění německé aktivistky Caroly Racketeové.

Reklama

Německá námořní kapitánka a humanitární aktivistka Carola Racketeová se nedopustila trestného činu a nikdy neměla být zadržena. Její propuštění potvrdil v pátek italský soud. Racketeová se původně měla dopustit trestného činu, když zachraňovala migranty ve Středozemním moři. Aktivistka byla zadržena poté, co i přes zákaz úřadů se svou lodí přistála na italském ostrově Lampedusa.

Článek

„Je to klíčový verdikt pro humanitární aktivisty!“ uvedla v pátek Carola Racketeová na svém twitterovém účtu. „Nikdo by neměl být stíhán za pomoc lidem v nouzi,“ dodala. Podle agentury AGI její advokát Alessandro Gamberini vyjádřil „velkou spokojenost“ s verdiktem, který je podle jeho slov „z právního hlediska koherentní“.

Německá aktivistka byla kapitánkou lodi Sea-Watch 3, která za pomoci charitativních organizací podnikala záchranné akce ve Středozemním moři. Zachraňovala tam migranty, kteří si pro útěk z Afriky do Evropy zvolili tuto cestu a ocitli se v životu nebezpečné situaci.

Racketeová se dostala do problémů s italskými zákony 12. června minulého roku. Na svou loď vzala 53 migrantů, kteří se poblíž libyjského pobřeží zmítali ve vlnách na nafukovacím člunu. Itálie jich několik přijala z důvodu zdravotních obtíží, přes 40 lidí ale muselo strávit dva týdny na moři.

Podmínky na lodi se postupem času zhoršovaly. Aktivistka se tedy navzdory zákazu italských úřadů rozhodla přistát s lodí na ostrově Lampedusa. Následně byla 29. června zadržena. Podle internetové verze francouzského deníku Le Figaro byla obviněna z „nebezpečného manévru proti celníkům ve člunu, který se jí snažil zabránit v přistání“.

Aktivistka však na svém Twitteru tvrdí, že důvodem jejího zadržení byla záchrana lidských životů.

Carola Racketeová byla propuštěna v červenci minulého roku. Soudce tehdy rozhodl, že aktivistka jen dělala svou práci, tedy zachraňovala lidské životy, a proto neměla být zadržena. Soud v pátek jeho rozhodnutí potvrdil.

Matteo Salvini, předseda italské strany Liga severu, která je často označovaná za xenofobní a antiuprchlickou, rozhodnutí soudu označil za „ostudu“. Sám v budoucnu může čelit možnému obvinění za držení migrantů na moři.

Reklama

Související témata:

Doporučované