Hlavní obsah

Kapka krve poslepu? Český glukometr, který vyhrál v zámoří, se vrací v nové verzi

XGLU 2.0: Český glukometr pro diabetiky, který vyhrál v zámoří, se vrací v nové verzi.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Před dvěma lety slavil Marek Novák s nápadem na glukometr velikosti kreditní karty úspěch v zámoří. S kolegy vyhrál soutěž Microsoftu Imagine Cup. Teď se přístroj s názvem XGLU vrací. V nové verzi: pro cukrovkáře, kteří částečně nebo úplně přišli o zrak.

Článek

Prototyp přístroje, který léta žádný výrobce nemodernizoval, můžete vidět ve videu TV Seznam. Tvoří ho kromě samotného přístroje odběrové pero, jehly a jednorázové testovací proužky.

XGLU se teď musí naučit česky. A umět by měl i mnohem víc, třeba signalizovat vybíjející se baterii a pamatovat si předchozí naměřené hodnoty. To hlavní je ale napojení na chytré telefony.

„Chceme zpřístupnit data rodině diabetika nebo třeba lékaři, protože většina dnešních glukometrů, které jsou na trhu, nedisponuje žádným bezdrátovým rozhraním,” vysvětlil doktorand 3. lékařské fakulty Karlovy univerzity Marek Novák.

Do testování jsou zapojeni i odborníci z Tyfloservisu a Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, kteří jsou s lidmi s vadami zraku v každodenním kontaktu. „Pomohli jsme konzultovat podobu přístroje a jednotlivé funkce tak, aby ho nevidomí diabetici dokázali samostatně ovládat, a pomůžeme taky s testováním,” popsala Olga Buriánková z Tyfloservisu Praha.

V Česku žije podle statistik až 2 500 nevidomých diabetiků. Dohromady je pak lidí s cukrovkou okolo milionu.

Reklama

Související témata:

Doporučované