Hlavní obsah

Kapky pro děti zase chybí v lékárnách. Další dodávka Vigantolu nejdřív v srpnu

Vigantol předepisují novorozencům a kojencům všichni pediatři.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Opakuje se situace ze začátku roku, dodavatel přípravku Vigantol hlásí výpadek. Kapky s vitaminem D přitom předepisují praktičtí lékaři všem novorozencům a kojencům.

Článek

Není. Máme poslední dvě balení. Dochází nám. Kapky Vigantol ve většině lékáren opět nejsou k sehnání. Lékárníci už je navíc nemohou objednat. Výrobce přípravku nahlásil od 20. června přerušení dodávek.

„Kapky nemáme, už dlouho nejdou objednat. Od začátku roku nebyly, pak přišlo pár balení, ale teď už zase nejsou,“ říká lékárnice z Moravského Krumlova.

Stejný problém mají všechny lékárny, kterým se nepodařilo Vigantolem dostatečně předzásobit, například v Písku, Šumperku nebo Berouně.

„Vigantol už ve většině lékáren opět chybí a nemohou si jej ani pro své pacienty objednat z distribuce,“ popisuje aktuální stav mluvčí České lékarnické komory Michaela Bažantová.

Kapky přitom předepisují dětští lékaři všem novorozencům. Vigantol ale užívají i starší lidé, často ti, kteří mají problém s imunitou.

„Předepisuje se hlavně novorozencům a kojencům jako prevence křivice. Děti totiž nemají dostatečné množství vitaminu D jak v mateřském mléce, tak v náhradních formulích, proto se prevence provádí prostřednictvím Vigantolu,” vysvětluje předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

V distribuci přitom Vigantol nebyl už jednou na začátku roku. Výpadek trval až do května. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) tak musel povolit dovezení přípravku ze zahraničí. Nic takového se ale nyní neočekává.

„Pacientů se toto krátkodobé přerušení dodávek nemusí vůbec dotknout, ale samozřejmě záleží na zásobách jednotlivých lékáren, které však Státní ústav pro kontrolu léčiv neovlivní. V srpnu se očekává dodávka 250 tisíc balení,“ ujišťuje mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

Česká lékarnická komora ale nevěří, že se Česko bez šarží ze zahraničí obejde.

„Pokud by byly dodávky obnoveny až v srpnu, je nutné zajistit opět dovoz ze zahraničí. Vigantol je v mnoha případech nenahraditelný, například u novorozených dětí,“ dodává mluvčí komory Bažantová.

Podle praktické lékařky Hülleové se Vigantol částečně nahradit při delších výpadcích dá. Na trhu jsou přípravky, které SÚKL sice neschválil jako léčivo, ale obsahují obdobné množství vitaminu D.

Pro všechny novorozence je ale první volbou Vigantol. S jeho zásobením mají nyní problém hlavně menší lékárny. I velké lékárenské sítě však jeho výpadek pociťují.

„Vigantol máme zhruba ve 160 lékárnách ze 440. Celkem máme v síti zásobu asi 2,5 tisíce balení. Pacient může jeho dostupnost zjistit na klientské lince,“ říká mluvčí lékáren Dr.Max Michal Petrov.

„Lékárny se snaží nedostatkovými léky předzásobovat. Ne vždy se to povede v dostatečném množství, a tak se ani našim lékárnám výpadky někdy nepodaří zajistit včas. Ve většině našich lékáren je v současné době Vigantol k dispozici. Pokud jej lékárna nemá skladem, lékárník vidí, na které z nejbližších lékáren si jej může pacient vyzvednout,“ vysvětluje Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren BENU, kterých je v Česku přes dvě stovky.

Společnost Merck, která Vigantol vyrábí, důvod výpadku nespecifikovala. Podle oficiálních informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv zapříčinily přerušení dodávek výrobní důvody.

Reklama

Doporučované