Hlavní obsah

Kapské Město drasticky snižuje denní limit na vodu, úřady zvažují i zavedení přídělového systému

Kapské Město drasticky snižuje limit na voduVideo: Reuters

 

Reklama

Úřady Kapského Města v Jihoafrické republice začnou od čtvrtka snižovat limit na vodu. Spotřeba na osobu nesmí přesáhnout 50 litrů. Limit se tak sníží o 37 litrů.

Článek

Úřady čtyřmilionového Kapského Města v Jihoafrické republice začnou od čtvrtka od místních obyvatel vyžadovat denní spotřebu vody do 50 litrů na osobu.

Město se tímto krokem snaží oddálit okamžik, kdy by muselo kvůli suchu odpojovat dodávky vody některým odběratelům a nastolit přídělový systém. Situace v Kapském Městě je kritická z důvodu velmi nízké hladiny přehrady v Lesothu. Z té čerpají vodu města Johannesburg a Pretoria.

Pokud nezačne voda v přehradách napájejících západ Jihoafrické republiky přibývat, pak přestane za několik týdnů téct v domácnostech či podnicích. V takovém případě by se rozdělovala u dvou stovek výdejních míst nejspíše pod dohledem bezpečnostních složek.

Americký deník The New York Times v úterý napsal, že se hovoří o blížícím se chaosu. Už nyní dochází u pramenů s vodou k občasným šarvátkam.

Krize pramení z období abnormálního sucha v letech 2015 a 2016, po kterém se zásoby vody kvůli trvale nízkým srážkovým úhrnům nevzpamatovaly. K nedostatku vody přispěly globální klimatické změny a masivní růst populace města.

Reklama

Související témata:

Doporučované