Hlavní obsah

Jak dlouho trvá karanténa a jak se liší od izolace

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Kdy musíte do karantény, na jak dlouho a jaká dodržovat pravidla?

Článek

Kdy musím do karantény a kdo ji nařizuje?

Do karantény musíte, pokud jste byli v rizikovém kontaktu s osobou pozitivně testovanou na onemocnění covid-19. Karanténa je povinná.

Karanténu nařídí pracovník příslušné krajské hygienické stanice nebo trasovací callcentrum, které zjistí váš rizikový kontakt s nakaženým.

Co je rizikový kontakt?

Jsou to všichni lidé, se kterými jste setrvali v blízké vzájemné vzdálenosti do dvou metrů, při kterém jedna ze stran nemá náležitou ochranu dýchacích cest. Nejčastěji to bývají rodinní příslušníci, kolegové nebo příbuzní, se kterými jste byli na rodinné oslavě, kamarádi, spoluhráči a další.

Pokud víte, že jste byli v rizikovém kontaktu s nakaženou osobou a hygiena ani trasovací callcentrum vás zatím nekontaktovaly, zůstaňte doma (můžete být už infekční) a kontaktujte svého lékaře. Ten vám následně vypíše žádanku na test a seznámí vás s dalším postupem. Můžete využít také a nechat se otestovat po své ose.

Pomoci se sledováním rizikových kontaktů mohou také aplikace, které si můžete zadarmo stáhnout do svých mobilních telefonů. Jedná se například o eRoušku nebo aplikaci od Mapy.cz.

Jak dlouho musím zůstat v karanténě a kdy končí?

Od pondělí 25. října začala platit nová pravidla pro karantény. Ministerstvo zdravotnictví zrušilo dvě dosud platná mimořádná opatření. Nařizování izolací a karantén se tak od pondělí řídí aktuálním metodickým pokynem hlavní hygieničky. Podle něj je možné místo současných 14 dní strávit v karanténě jen 7 dní od posledního kontaktu s pozitivně testovanou osobou na covid-19. A to za podmínky, že v rozmezí pátého až sedmého dne podstoupí člověk kontrolní PCR test s negativním výsledkem.

Zkrácení ze 14 na 7 dní ale platí až pro karantény nařízené od 25. října. Na ostatní, kteří se do karantény dostali do 25. října, se vztahuje ještě předchozí mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví. V karanténě tedy musí zůstat celých 14 dní bez ohledu na výsledek kontrolního PCR testu.

Karanténa a izolace. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Cílem karantény i izolace je zabránění dalšímu šíření onemocnění covid-19.

Karanténa je opatření, které slouží k oddělení potenciálně nakažených osob od ostatních. Tedy pro osoby, u kterých je pouze podezření na nákazu.

Izolace je opatření, které slouží k oddělení osob, u kterých je nákaza potvrzená, od zdravých osob.

Jak se chovat, pokud se ocitnu v karanténě?

Pokud je vám nařízena karanténa, dodržujte několik pravidel:

- zůstaňte doma – nechoďte do práce, školy nebo na veřejná místa,

- sledujte u sebe výskyt příznaku nemoci covid-19, pokud se objeví, kontaktujte svého lékaře, který vám sdělí, jak postupovat,

- domluvte si práci z domova (tzv. home office), pokud je to možné,

- vydezinfikujte svůj domov a v případě příznaků noste ochranu obličeje, která ochrání lidi kolem vás,

- pokud potřebujete na nákup nebo do lékárny, poproste sousedy, přátele, rodinu nebo sociální pracovníky.

Důležité je při karanténě pečovat také o své fyzické a duševní zdraví, buďte v kontaktu se svými blízkými, rodinou a přáteli prostřednictvím telefonu, videohovorů nebo sociálních sítí.

Za porušení karantény hrozí pokuta až tři miliony Kč.

Reklama

Související témata:

Doporučované