Hlavní obsah

Karanténa o slunném víkendu: Lidé se přijeli s rouškami vyvětrat do Krkonoš

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

V sobotu turisté Krkonoše vzali útokem, neděle byla klidnější a lidé měli chvílemi hory sami pro sebe.

Reklama

Vláda omezila kvůli koronaviru vycházení, ale po dvou týdnech už je pro mnoho lidí těžké zůstat doma. Živěji bylo i na hřebenech Krkonoš, ač ve srovnání s tím, jaký je provoz v době bez koronaviru, šlo o zlomek návštěvníků.

Článek

Příjemné počasí a vidina víkendu stráveného na čerstvém vzduchu vylákaly v sobotu a neděli do Krkonoš stovky lidí. Hory se zaplnily především v sobotu, v neděli na túry vyrazili už jen jednotlivci.

„Hlavně sobota byla náročná. Všichni se tady známe, takže víme, kdo je místní, nebo kdo tady má chalupu, a kdo přijel jen na otočku. Takových lidí bylo hodně. Tady dole v Peci jsem viděla hodně rodičů s dětmi, vyrazili na hřiště, která nejdou zavřít. Kdyby alespoň dodržovali pravidla a nosili roušky a nechodili po hloučcích,“ uvedla obsluha čerpací stanice v Peci pod Sněžkou.

Většina lidí zůstala v okolí Pece, na hřebeny vyrazily v sobotu desítky lidí, v neděli spíš jednotlivci. I tak bylo o víkendu znát, že nejde o standardní dny, na jaké jsou boudaři v této části sezony zvyklí.

„V sobotu okolo prošlo třicet čtyřicet lidí, běžně o březnových víkendech, zejména když je tak hezky, jako bylo v sobotu, tady bývá turistů i přes tisíc,“ řekl Stanislav Beneš, spolumajitel Luční boudy, nejvýše položené boudy v Krkonoších.

+2

Na Luční boudě pro případné příchozí otevřeli improvizovaně okénko u vstupu do zavřeného samoobslužného bufetu. „Jsme schopni napéct koláče, udělat bagety, ogrilovat klobásy, prodat pivo v kelímku. Na guláš nebo svíčkovou tenhle prodej bohužel není,“ uvedla spolumajitelka Luční boudy Klára Sovová s tím, že pro prodej byly připraveny jednorázové obaly.

Okénko jako spíš doplňkovou pomoc pro turisty, než na výdělek, otevřeli i na sousední Výrovce, kde pro ty, kteří se dopředu objednali, vydávali obědové balíčky.

Boudaři ve výletech lidí z města na hřebeny nic špatného nevidí, i když starostové a obyvatelé rekreačních oblastí kvůli koronavirové epidemii naopak vyzývali chalupáře, ať na své chaty a chalupy nejezdí a zůstanou doma.

„Strach z ‚lufťáků‘ nesdílím. Je to dobře, že lidé jedou na hory. Pokud dodržují karanténní předpisy, cestou se nezastavují a nesdružují, je to určitá forma trávení volného času, která může přispět k tomu, aby si lidé zachovali duševní zdraví a byli schopni potom znovu vstoupit do normálního života,“ říká Klára Sovová.

Někteří vyrazili do Krkonoš i na své chalupy. „Jsme tady už 14 dní. Jednou za týden si jedeme na nákup a na chatě si uvaříme, takže jsme soběstační. Chodíme jen na procházky,“ uvedla žena, kterou potkávám na hřebenové procházce. „Já jsem v důchodu, dcera může pracovat z domova a vnučka se učí, takže nám tady nic nechybí,“ dodala.

Na procházky po horách chodí několikrát denně a nebezpečí v tom, že lidé vyrazí na jednodenní výlet do Krkonoš, také nevidí.

„Před 14 dny, kdy to začínalo, bylo vidět, jak se lidé srocovali, teď už jsou opatrnější, drží si rozestupy a nosí roušky. I když někoho potkáme, mineme se v dostatečné vzdálenosti, takže se nebojím. Když lidé dodržují pravidla, je tady líp než ve městě,“ říká pak další turistka.

Ústřední náčelník Horské služby Pavel Antl však odhaluje, že s disciplínou karantény má i tady v horách řada lidí potíže.

„Lidé se pohybují po hřebenech hor ve velkých skupinách bez roušek,“ říká ústřední náčelník Horské služby Pavel Antl. A i když připouští, že se to nedá vztáhnout na všechny návštěvníky hor, je podle něho „těch nezodpovědných bohužel mnoho“.

Lidi, kteří se po horách pohybují, žádá pak Horská služba nejen o dodržování pravidel koronavirové karantény. V neděli totiž museli horští záchranáři spolu s vrtulníkem zasahovat u zraněného skialpinisty, který se zranil v terénu u Studniční hory.

Reklama

Související témata:

Doporučované