Hlavní obsah

Karavana migrantů mířících do USA se podle Mexika zmenšila

Přistěhovalectví do USA: Karavana migrantů mířících do Spojených států ztrácí na síle.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Karavana migrantů ze Střední Ameriky mířící přes Mexiko do USA se podle úterního prohlášení mexické vlády zmenšila ze 7000 na zhruba 4500 lidí. Někteří migranti v zemi požádali o azyl a další se vrátili. Karavana se podle amerických médií nyní nachází asi 1800 kilometrů od nejbližšího pohraničního města ve Spojených státech. V Guatemale se zároveň vytvořila další skupina migrantů – asi 1000 osob směřuje k mexické hranici.

Článek

Migranti z karavany v Mexiku, kteří utíkají před chudobou a kriminalitou, pocházejí nejčastěji z Hondurasu, ale také z Nikaraguy, Salvadoru nebo Guatemaly. Skupina, kterou přes sociální sítě svolali aktivisté, vyrazila 13. října ze severu Hondurasu a původně čítala asi 1300 lidí. Postupně se k ní připojili další. Na hranici mezi Mexikem a Guatemalou dorazila v neděli.

Americký prezident Donald Trump, který prosazuje přísnou migrační politiku, v pondělí oznámil, že USA začnou podstatně snižovat pomoc Guatemale, Hondurasu a Salvadoru, protože migranty nedokázaly zastavit.

Karavana se také stala horkým politickým tématem před listopadovými volbami do amerického Kongresu. Trump prohlásil, že na mexicko-americkou hranici pošle v případě nutnosti armádu, aby migranty zastavila, a obvinil demokraty a levicové skupiny, že karavanu finančně podporují.

Honduraské úřady v pondělí oznámily, že první obětí cesty migrantů na sever se stal v sobotu jeden Hondurasan, který v Guatemale spadl z auta. Někteří běženci využívají po cestě autostop. Druhý uprchlík zemřel v pondělí v Mexiku.

Takzvané karavany migrantů se organizují už několik let, ale dosud se většinou obešly bez větší publicity, než podobnou skupinu v dubnu prezident Trump označil za bezpečnostní hrozbu pro USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované