Hlavní obsah

Kardinál Duka posvětil nový kostel v Praze na Barrandově

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Praze mají ode dneška věřící i další obyvatelé k dispozici nový kostel, který vznikl na sídlišti Barrandov.

Článek

Novodobé sakrální stavby v hlavním městě vyrůstají spíše na perifériích, kde rostl v posledních desetiletích počet obyvatel. Praha má nový kostel po více než deseti letech. Kostel Krista Spasitele dnes zasvětil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

V kostele byli jen biskupové, kněží a civilní zaměstnanci arcibiskupství, kteří dnešní ceremonii pomáhali organizovat. Kvůli omezením platným proti šíření koronaviru organizátoři vybízeli věřící, aby zůstali doma a sledovali v televizi přenos. Na místě zasvěcení kostela přihlíželo jen několik desítek lidí, kteří mezi sebou drželi rozestupy. Dění uvnitř kostela sledovali na obrazovce. Od 13:00 do 16:00 budou moci lidé do kostela individuálně přicházet za modlitbou na prohlídku. Bude možné také navštívit a prohlédnout si komunitní centrum.

Minimalistická stavba nového kostela vznikla podle návrhu architektů Jakuba Žišky a Pavla Šmelhause a zahrnuje i komunitní centrum se sálem, klubovnami a kavárnou. Prostory mají sloužit nejen farnosti, ale všem obyvatelům Barrandova. Mohou se v nich konat koncerty, besedy, přednášky či výstavy, v centru jsou klubovny, knihovna, dětský koutek, kavárna a přilehlé hřiště.

Kostel jednoduchých geometrických tvarů s bílou fasádou zapadá do prostředí tvořeného převážně panelovými domy, nachází se blízko lesa a v těsné blízkosti Prokopského údolí. Má tradiční jednolodní půdorys, výrazný portál a věž se zvony, interiér liturgickými prvky vybavili sochaři Petr Váňa a Stanislav Kolíbal, kteří dnes byli mezi hosty. Stavba kostela přišla na 150 milionů korun, z jedné třetiny ji financuje pražské arcibiskupství, které od Prahy 5 odkoupilo i pozemek. Přispívají soukromí dárci, podle faráře Josefa Ptáčka někteří do projektu vkládali své životní úspory.

Pro zasvěcení kostela byla vybrána dnešní neděle, na niž připadá Slavnost Ježíše Krista Krále. V církvi jde o relativně nový svátek, nemá ani stoletou tradici. Označení král spolu s dalšími tituly, jako třeba pán, je vyjádřením vlády, kterou věřící přiznává Ježíši Kristu nad svým životem.

Zástupce stavební firmy dnes předal Dukovi symbolický klíč od kostela, který je tak otevřen k užívání. „Symbolika klíčů připomíná základ naší církve (…), je to symbol, že biskup je prvním liturgem a správcem místní církve. Ale protože by nedokázal nic bez vaší pomoci, kněží, jáhnů, sester a bratří, předávám tento klíč vašemu duchovnímu správci otci Josefovi a v něm také i vám. Postavili jste nádherný kostel a věřím, že bude o něj také nádherně postaráno,“ řekl Duka farníkům. Místnímu faráři Josefu Ptáčkovi spolu s klíčem předal kalich, monstranci a výtisk bible, které farnosti věnovala pražská arcidiecéze. Duka pokropil svěcenou vodou oltář i vnitřní stěny kostela, poté vyšel ven a stejné úkony provedl i vně stavby.

Ptáček poděkoval farníkům, že kostel pomáhali postavit, dělníkům, kteří na něm pracovali, a na dálku pozdravil i Bruna Barranda, potomka Joachima Barranda, francouzského paleontologa (1799 až 1883), po němž čtvrť nese jméno. Barrandův potomek podle něj vznik nového kostela celou dobu sledoval. Hlavním impulzem k přípravám stavby před deseti lety byla nedostačující kapacita farního kostela sv. Filipa a Jakuba na Zlíchově kvůli nárůstu počtu obyvatel na Barrandově.

Reklama

Související témata:

Doporučované