Hlavní obsah

Kardinál Law bude mít pohřeb se všemi poctami. Poslední požehnání dostane od papeže Františka

Na pohřbu kardinála Lawa se objeví papež František.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Čtvrteční pohřeb kardinála Bernarda Lawa bude probíhat podle zavedeného protokolu. Ještě před ohlášením plánů obřadu se ozvala skupina obětí zneužívaných kněžími. Ta požadovala, aby obřad neměl slavnostní charakter. Law byl totiž zapletený do skandálu zneužívání dětí.

Článek

Kardinál Bernard Law bude pohřben se všemi poctami, které k jeho úřadu patří. Poslední požehnání mu udělí papež František. Vše nasvědčuje tomu, že pohřeb proběhne podle protokolu katolické církve jako v případě jiných kardinálů.

Před samotným ohlášením plánu čtvrtečního pohřbu ve Vatikánu se ozvala skupina obětí, které zneužili kněží, a požadovala, aby pohřeb nebyl slavnostní.

Law musel v minulosti rezignovat na svou funkci bostonského arcibiskupa poté, co vyšlo najevo, že věděl o sexuálním zneužívání chlapců ve své arcidiecézi. Nikdy ale nebyl trestně stíhán.

Skandál vyvolal obvinění proti kněžím i jinde ve světě a vedl k mnohamilionovým odškodněním obětí. To, že mohl Law dále působit ve Vatikánu, mnozí označovali za urážku obětí sexuálního násilí spáchaného kněžími.

Reklama

Související témata:

Doporučované