Hlavní obsah

Kardinál Vlk zanechal poslední vůli. Četl ji jeho nástupce

Na Vlkově pohřbu zazněla jeho poslední vůle.

 

Reklama

V sobotu se věřící, církev, přátelé i představitelé státu naposledy rozloučili se zesnulým kardinálem Miloslavem Vlkem.

Článek

„Já podepsaný kard. Miloslav Vlk, emeritní arcibiskup pražský, činím pro případ své smrti ve jménu Páně při nejlepším vědomí a svědomí toto poslední pořízení."

Tak začíná poslední vůle zesnulého kardinála Miloslava Vlka, který zemřel minulý týden po těžké nemoci. Úryvek ze závěti četl při posledním rozloučení ve svatovítské katedrále na Pražském hradě Vlkův nástupce, kardinál Dominik Duka.

Miloslav Vlk dal najevo, že o místě uložení jeho těla, až zemře, mají rozhodnout jiní. „Se všemi se loučím a těším se na shledanou. Loučím se zvlášť se současným vedením diecéze, s kněžími, řeholníky a řeholnicemi a všemi věřícími," četl Duka z Vlkovy poslední vůle.

Komentovaný záznam pohřbu Miloslava Vlka:

Pohřeb kardinála Vlka.

V jejím závěru prosí Vlk o odpuštění svých hříchů. „Na všechny se obracím s prosbou za odpuštění mých chyb a hříchů, kterými jsem je pohoršil, a negativního jednání, kterým jsem jim – třeba nechtěně – ublížil. Vše svěřuji do rukou nekonečného Božího milosrdenství."

Miloslavu Vlkovi koncem minulého roku diagnostikovali rakovinu plic s metastázemi do kostí. Průběh nemoci byl velmi rychlý, v lednu začal docházet na chemoterapie, jejichž následkem bylo krvácení do břicha.

Poslední chvíle života s ním strávila mimo jiné i jeho sestra Růžena Lívancová. Miloslav Vlk měl kromě ní ještě dvě další sestry.

Reklama

Doporučované