Hlavní obsah

Kardiolog Veselka: K lékařům máme respekt, ne všichni si ho ale zaslouží

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Svět covid zvládne, s epidemiemi se učíme zacházet, tvrdí známý kardiolog. Onemocnění se objevuje i v jeho novém románu.

Reklama

Článek

Přední český lékař Josef Veselka je nejen přednostou Kardiologické kliniky v pražském Motole, ale také publicistou a spisovatelem. Posledních pět let píše sloupky, komentáře i povídky, a to zejména do Lidových a Hospodářských novin. Tento týden mu vychází jeho první román.

Jmenuje se srdcaři a vypráví příběh, jehož nositelé jsou dva lékaři, narození ve stejném roce jako autor. Tedy v roce 1965. Kardiolog a kardiochirurg. Potkávají se v něm lidské životy, historické události i vývoj medicíny jako oboru, a výsledkem je - aspoň dle mého soudu - strhující generační román.

Mluvili jsme samozřejmě i o současnosti: tedy o covidu a jeho čtvrté vlně, která zrovna Česko i část Evropy trápí. A taky o tom, jakou stopu zanechal covid v jeho knížce a jak podle jeho názoru pandemie skončí.

Josef Veselka nebyl v mém podcastu poprvé. Ale poprvé jsme si povídali nikoli hlavně o medicíně či srdci, ale také o psaní, emocích a kouzlu vyprávění. O snech, mužském egu, životě i smrti. Prostě o všem, o čem je i román Srdcaři.

Příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované