Hlavní obsah

„Karel bude zase chrochtat.“ Jak Pelta lobboval za miliony pro známé

Foto: Profimedia.cz

V pondělí se u Městského soudu v Praze rozběhne další kolo rozplétání kauzy sportovních dotací.

Reklama

V pondělí znovu usedne na lavici obžalovaných někdejší boss českého fotbalu Miroslav Pelta. Mimo jiné i kvůli podezření, že sportovní dotace tajně dojednával pro fotbalové kluby svých známých. Přečtěte si, kdo byli jeho favorité.

Článek

Bývalý lodivod fotbalové asociace Miroslav Pelta věděl, jak si pomocí různých protislužeb a pozorností naklonit vlivné politiky a podnikatele. Nezaměřoval se přitom pouze na aktuálně vysoce postavené figury, jeho pozornosti neunikali ani ti, kteří se pohybovali spíše v ústraní. Sázel na to, že si ve svých domovských stranách nadále udržují významný vliv.

Kdekdo by čekal, že Pelta styčné důstojníky - ať už z řad politiků, byznysmenů nebo soudců - hledal ve špičkovém fotbale. Omyl, boss je našel v „pralesní“ lize, v malých okresních až vesnických klubech. Miliony, které do nich hodlal napumpovat, se přitom pohybovaly v řádu desítek.

Ukazují to materiály související s vyšetřováním kauzy sportovních dotací, do kterých Seznam Zprávy nahlédly. Pelta spolu s dalšími v případu čelí obžalobě, v pondělí jej čeká další stání u soudu.

Kámoš z Jinonic

Fotbalový klub Motorlet Praha z pražských Jinonic hraje třetí nejvyšší tuzemskou soutěž. V křesle předsedy sedí Rudolf Blažek, kterému se daří neustále zlepšovat a renovovat zázemí „motorletího“ stadionu. Zatímco jeho klub hraje až třetí fotbalovou ligu, on sám v politické soutěži hrál donedávna tu nejvyšší. Dobrý přehled v pražské politice si navíc udržuje dodnes.

Blažek patřil zejména v první dekádě milénia k nejvlivnějším mužům v ODS. Byl náměstkem někdejšího primátora Pavla Béma, v roce 2011 se dostal až do náměstkovské funkce na Ministerstvu obrany, kde měl na starost sekci vyzbrojování. Jeho vliv neušel pozornosti ani Peltovi, kterého s Blažkem pojila stranická průkazka.

„Já mám takovou vlastnost, že čekám loajalitu. Já jsem 24 let v zastupitelstvu za ODS a nikdy jsem nehlasoval jinak než moje koalice. Jak říkám, jsem vychovanej tak, že kdyby to byl sebevětší nesmysl a nesouhlasil jsem, tak jsem tady za nějakou partaj, vedení té partaje, já jsem takovejhle,“ vysvětloval Pelta oddanost občanské demokracii tehdejší náměstkyni ministryně školství Simoně Kratochvílové.

To se psal leden 2017 a hovory mezi Peltou a Kratochvílovou v tajném bytě v centru Prahy monitorovala policie. Náměstkyně, která by se po víkendu měla poprvé dostavit k soudu, Peltovi líčila, jak si porozuměla s důležitým politikem pražské ČSSD Karlem Březinou, který měl v dané době blízko zejména k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

„Já jsem to s ním (Březinou) hezky sehrála, potom, jak jsi odešel. Ptala jsem se ho na nějaký věci, on byl šťastnej. Já mu teď nahrála 30 mega, chápeš?!“ Vyprávěla Kratochvílová nadšeně. Pelta nechápal. „Na ten Motorlet,“ musela dovysvětlit. V tu chvíli se tehdejší šéf českého fotbalu chytil. „Ruda Blažek, to je jeho velkej kámoš. To je z ODS a on to tam taky chce,“ dodal Pelta.

Ač byli Březina i Blažek z konkurenčních stran, patří mezi největší matadory zákulisí pražské politiky. „Karel bude zase chrochtat… Já si to ještě odehraju s tím Rudou Blažkem, to je můj kámoš,“ vykládal Pelta.

Náměstkyně Kratochvílová Peltu ubezpečovala, že Motorlet představuje výjimku, a na rozdíl od ostatních pražských klubů dotaci od ministerstva dostane. „Třicet dostane,“ zmínila Kratochvílová. „Ty mu dáš celejch třicet?“ žasl Pelta. Na druhou stranu mu bylo jasné, že takovým způsobem se nedostane na všechny, a tak raději náměstkyni v sumách krotil. „Já bych mu dal dvacet. To stačí, oni si poraděj, on je šikovnej.“

Poté, co policie Peltu a Kratochvílovou v květnu 2017 zadržela a obvinila, Ministerstvo školství vyplacení dotací zastavilo. Nejen Motorlet tak nakonec žádné peníze nezískal. „Nevím, co říkal Pelta, ale Motorlet dostal nulu. Žádali jsme o 20 milionů, výsledkem byla ale nula. Samozřejmě, že Pelta ví, co je Motorlet, zná náš areál. Pan Březina určitě také. Pokud se o nás bavili, určitě nám nepomohli, protože v návrhu ministerstva na nás koukala velká nula,“ řekl Seznam Zprávám šéf Motorletu Blažek.

Lobbování u špiček fotbalové asociace za podporu klubů považuje za důležitou a standardní činnost fotbalových funkcionářů. „Míru Peltu znám léta, byl v jablonecké ODS. Karla Březinu znám 20 let, seděli jsme spolu v zastupitelstvu. Za Motorlet kopu všude, speciálně s Peltou si ale nepamatuji, že bychom o tom spolu mluvili. V principu bych proti tomu ale nic neměl, naopak, když potřebuji pro Motorlet sehnat peníze, na předsedu fotbalové asociace se přece musíte obrátit,“ uvedl někdejší druhý muž Bémovy koalice na pražské radnici.

Seznam Zprávy kontaktovaly i Peltu a Březinu, ani jeden ale na otázky týkající se přidělování dotací nereagoval.

Srdcař ze Semic

Sedmou nejvyšší soutěž, přesněji 1. B třídu Středočeského hraje, hrají AFK Semice z obce s tisícovkou obyvatel. Jejich vášnivým fanouškem, hráčem i hybatelem je již zmiňovaný pražský politik Karel Březina. Jak odhalily policejní odposlechy, i pro něho se na Ministerstvu školství díky náměstkyni Kratochvílové počítalo s příspěvkem.

„Ještě mu vrátím do hry Semice,“ nadhodila Kratochvílová. To Pelta kvitoval. „(smích) Aby tam nevypadal za blbce, chudák. Ty, já byl v těch Semicích. Ty vole, to je svět. Ty lavičky, úplně okresní přebor. Jsme tam seděli my dva, lidi koukali, co se děje. Ty, on je takovej srdcař, on hraje za béčko, on to má rád,“ vyprávěl náměstkyni.

Tady Pelta zmínil, jak se těší na přátelský zápas mezi Březinovým oddílem a jabloneckým klubem FK Jiskra Mšeno, jehož manažerem i hráčem je syn Adam Pelta. I pro něho, jak odhalily policejní štěnice, se fotbalový boss pokoušel domluvit dotace od ministerstva.

„Ten můj kluk má klub SK Mšeno. Máme přátelák, Semice. On má chlapa, který má veliký zelinářství, ohromný. Já miluju zeleninu, tak mi vozej. My jsme blázni. Ty bys byla ale super kluk, ty vole. Takhle s náma bys byla na každý akci, na každým fotbale,“ lichotil Pelta náměstkyni.

Neustále jí také zdůrazňoval, aby pochopila, jak je pro ně Březina - zejména kvůli přátelství s tehdejším předsedou vlády - strategicky důležitý.

„Karel je miláček Sobotky, ten to vyvažuje všechno. A já jsem ulice…Karel je starý praktik. Já ho znám 15 let. Karel je samozřejmě jako my všichni stejně vychcanej, to je jasný. Kdyby nebyl, tak to nepřežil všechno. Je držák v tom, že tě neprodá,“ popisoval majitel jabloneckého fotbalového klubu. „Karel potřebuje mít pocit, že já poslouchám Karla. Ne on mě, to je přece jasný,“ dodával boss.

Soudce výletník

Policejní nástrahy z Peltova tajného bytu dále zaznamenaly, jak náměstkyně Kratochvílová hovoří o dotaci 9,9 milionu korun pro fotbalový klub v Jílovém u Prahy. „Takže se domluvíme, že bysme dali Jílový do pozdějšího programu. Tam je Petr Doležal, můj bejvalej ředitel, zase blbne. To je deset,“ dodal Pelta.

Středočeský celek FC Jílové hraje také pomyslnou sedmou ligu, stejně jako už zmíněné Semice. S klubem je dlouhodobě spjat někdejší šéf Slavie a místopředseda fotbalového svazu Petr Doležal. Vedle tohoto exšéfa Peltova jabloneckého klubu poutá pozornost ve vedení FC Jílové i další jméno. Předsedou revizní komise klubu je místopředseda pražského vrchního soudu Stanislav Bernard.

Právě jemu a dnes již bývalému předsedovi vrchního soudu Jaroslavu Burešovi zaplatila podle nedávného zjištění Seznam Zpráv v roce 2016 fotbalová asociace řízená Miroslavem Peltou luxusní fotbalový zájezd za 123 tisíc korun na mistrovství Evropy ve Francii. Bernarda kvůli tomu nový předseda vrchního soudu Luboš Dörfl vyzval k rezignaci, soudce žádosti nevyhověl.

Chtěli jsme se místopředsedy vrchního soudu zeptat, jak vnímá fakt, že FC Jílové mělo být mezi vyvolenými dotačními kluby. Sdílný však nebyl. „No to se mě nemusíte dotazovat. Pište si, co chcete, mně to je jedno, na shledanou,“ odsekl podrážděně.

Citlivý sponzor z jihu

Pelta chtěl vyhovět kdekomu, objem polštáře s dotacemi však začal nabývat neúměrných rozměrů. Pelta s Kratochvílovou začali seznam vyvolených klubů přepočítávat doslova na kalkulačce. S hrůzou zjistili, že zdaleka ne na všechny se dostane.

„Ty vole, co teď. To je mrtvý. Ještě můžu třeba 10, 15 milionů někomu vyhodit, ale já nemám šanci. To jsou věci, který jsou domluvený - myslím vlivově, společensky. Za tím je vždycky nějaký významný hráč, víš, co myslím. Ty jo, to je v prdeli. Já nemám řešení, hotovej konec,“ děsil se Pelta.

„Motorlet (Rudolfa Blažka) tam nedám. Karlovi řeknu, že mu to dám v tom regionálním programu,“ komentovala situaci Kratochvílová. Měla však obavu, aby se na ni Březina nenaštval. „Když domluvíš s Karlem, že nebude trvat na tom Motorletu… Já ti říkám, že na tisíc procent dostanete v dotačním programu, ale musíš s ním promluvit. Já tam mám pro něj tu peřinu nachystanou,“ vymýšlela podle odposlechů Kratochvílová záchranné varianty.

Pelta stál o to, aby podporu získaly domovské severočeské kluby - jak jeho Jablonec, tak i klub ve Varnsdorfu, kde se Pelta narodil. Byl kvůli tomu ochotný obětovat i dotace pro klub v Mšeně řízený jeho synem. „FC Jiskru vyškrtni a dej tam město Jablonec. To jsou stejný peníze za 6,5. No vážně, pro mě je to bližší košile než kabát. Já tam musím mít nějakou tvář,“ říkal Kratochvílové.

Nakonec ale Pelta couvnul i z těchto požadavků. Ve výsledku se totiž ukázalo, že trval především na tom, aby šly peníze do fotbalového klubu v Hodoníně. Ten hraje čtvrtou ligu, konkrétně moravskoslezskou divizi. Jeho generálním partnerem je těžební společnost MND spadající do impéria KKCG miliardáře Karla Komárka, který v dané době patřil ke klíčovým sponzorům Peltova jabloneckého klubu. „Musíme citlivě. Já potřebuji Hodonín. Ten je můj, 15 milionů, a to, co ovlivní ten můj,“ líčil Pelta.

Peltův odklon od dotací pro „jeho“ sever nebyl náměstkyni Kratochvílové proti srsti. Peltovi vysvětlovala, že alespoň nebude vypadat podezřele, že se peníze přihrály jeho domovským klubům. „Bude se vykládat, že Pelta utřel,“ představovala si náměstkyně. „Já tak taky budu mluvit. Budu říkat, ať jde slavná komise do prdele,“ plánoval si Pelta.

A o čtyři měsíce později jej policie kvůli machinacím s dotacemi zatkla.

Reklama

Související témata:

Doporučované