Hlavní obsah

Máte šanci letos dokázat to, co se nepovedlo Gottovi. Odborník o Eurovizi

Odborník na Eurovizi Dean Vuletic ve Výzvě Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vousatá gay zpěvačka nebo vítěz z Ukrajiny po krymské krizi. „Víc politiky než hudby,” charakterizuje Eurovizi Dean Vuletic. O historii písňové soutěže, která od padesátých let odráží vývoj poválečné Evropy, vydal první ucelenou studii.

Článek

„Původní záměr Eurovize byl propagace rozdílných států a národů,” říká historik populární hudby Vuletic, který patří ke klíčovým postavám soutěže. Díky hudebnímu klání o nejlepší píseň se v průběhu let zrodilo několik univerzálních hvězd - jako kapela ABBA nebo zpěvačka Céline Dion.

Současně patří k jeho vítězům řada excentrických umělců, například finská hard rocková skupina Lordi nebo vousatá zpěvačka Conchita Wurst. „Záleží na tom, co zrovna evropská společnost považuje za zásadní téma.”

Eurovize je často spojovaná s LGBT komunitou, zároveň se ale těší oblibě v konzervativních zemích jako Ázerbájdžán nebo Bělorusko. K velkým fanouškům patří tamější diktátor Alexandr Lukašenko.

Rozhovor v originálním znění (anglický jazyk). Video: Seznam Zprávy

„Ve svém důsledku tak opravdu dochází ke kulturní výměně, přestože téměř všichni reprezentanti zpívají jedním jazykem, a to anglicky,” říká Dean Vuletic. Nepopírá, že soutěžící sledují víc osobní ambice než to, proč je státy do Eurovize vyslaly. Jde totiž o svého druhu jedinou soutěž na světě, kterou platí přímo národ prostřednictvím veřejnoprávní televize.

Dean Vuletic pochází z Austrálie, nyní působí na univerzitě ve Vídni. Jeho kniha Poválečná Evropa a Velká cena Eurovize se jako dosud jediná kompletní studie politického kontextu přehlídky dostala na přední stránky zahraničního tisku.

Proč jinde Eurovizi sledují desítky milionů diváků a u nás populární není? Souvisí to s euroskepticismem nebo se špatným výběrem soutěžících? Podívejte se v pořadu Výzva nahoře ve videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den v 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované