Hlavní obsah

Karel IV. veze korunovační klenoty na Karlštejn

Karel IV. veze korunovační klenoty na Karlštejn.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Král Karel IV. se svojí družinou poveze korunovační klenoty z Prahy na Karlštejn. Průvod letos vyrazí už po třinácté. Tradiční jízda nejoblíbenějšího českého krále se vydá na cestu z pražského Radotína.

Článek

Lidé mohou přijít pozdravit krále a císaře s chotí na jednu z mnoha zastávek. Na trasu dlouhou čtyřicet kilometrů vyrazí dohromady až 400 účastníků v kostýmech, 50 koní a 13 vozů.

Během třinácti let se trasa průvodu výrazně změnila. Prvních sedm průvodů vedlo od Pražského hradu na hrad Karlštejn. Teprve poté zvolili organizátoři novou trasu z Radotína na Karlštejn.

„Průvody jsou vlastně dva. V sobotu vychází právě z Radotína a po zastávkách v Černošicích a v Mokropsích dorazí do Dobřichovic. V neděli pak pokračuje na Karlštejn. A druhý nazvaný Poselství vévody bavorského vyráží v sobotu z Králova dvora přes Beroun až na Tětín. V neděli také pokračuje na hrad Karlštejn,“ říká spoluorganizátor průvodu Josef Kutílek. Na zastávkách probíhají pro návštěvníky celodenní programy.

Císaře Karla IV. ztvárňuje Karel Král. „Je to dobřichovický občan, člen divadelní společnosti. Koho jiného do role krále českého než Karla Krále,“ směje se Josef Kutílek.

Připojit k průvodu se může kdokoliv a ani nemusí mít kostým. Další zajímavosti a podrobnosti k této akci se dozvíte ve videu nad článkem. Jde o rozhovor z pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované