Hlavní obsah

Karibik se připravuje na silný hurikán, letadlo se podívalo do jeho oka

Letadlo agentury NOAA proletělo skrze bouři Irma a posádka vše zaznamenalaVideo: AP

 

Reklama

Spojené státy se vzpamatovávají z ničivého hurikánu Harvey, který v uplynulých dnech sužoval především Texas. Brzy bude mít potíže zřejmě i Florida. Hurikán Irma dosáhl nejvyššího stupně hurikánové škály, z Atlantiku míří na karibské ostrovy a podle předpovědi se na konci týdne stočí právě nad Floridu.

Článek

Hurikán Irma, který se blíží ke karibské oblasti, v úterý podle informací agentury AP zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň hurikánové škály. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) se tak zvyšuje riziko, že by mohl hurikán zasáhnout koncem týdne i Floridu. Zatím hurikán Irma míří na severovýchod karibské oblasti, kam by měl na první ostrovy dorazit v úterý v noci.

Florida a Portoriko už v pondělí kvůli hurikánu Irma vyhlásily stav pohotovosti. Jako první se na jeho příchod chystají obyvatelé ostrovního státu Antigua a Barbuda, k nimž by mohl dorazit již v noci místního času (ve středu ráno SELČ).

Zatím není jisté, v jaké míře či zda vůbec zasáhne jih USA, podle některých meteorologických výpočtů by ale už v pátek mohl dorazit na Floridu. S ohledem na zdejší velmi teplé počasí by podle některých expertů mohl ještě nabrat na síle. "Lidé, kteří tam žijí nebo tam vlastní nemovitost, jsou hodně vystrašení, a měli by být," řekl AP meteorolog Kerry Emanuel, podle něhož by větry Irmy mohly dosáhnout až rychlosti 360 kilometrů v hodině.

Předtím se očekává, že minimálně okraj hurikánu zasáhne karibské ostrovy, včetně Portorika, Haiti, Dominikánské republiky a Kuby.

"Portoriko nezažilo hurikán podobných rozměrů téměř 100 let," řekl agentuře AP místní meteorolog Carlos Anselmi.

Jak blízko Portoriku a dalším ostrovům se Irma dostane, se jednotlivé předpovědní modely neshodují. Meteorologové nicméně očekávají, že hurikán přinese silné deště a sesuvy půdy. Obavy panují rovněž z mořských vln, jejichž výše by mohla dosáhnout až sedmi metrů.

Podívejte se, jak bude Irma postupovat Karibikem. 

Přepodvěď pohybu hurikánu Irma

Střed hurikánu Irma se nyní nachází asi 440 kilometrů východně od ostrovního státu Antigua a Barbuda a provází ho vítr o rychlosti až 280 kilometrů za hodinu. Meteorologové očekávají, že hurikán s sebou přinese silné deště, spadnout by mohlo až 25 centimetrů srážek. V oblasti panují obavy ze sesuvů půdy a až sedmimetrových mořských vln.

NHC dnes oznámilo, že se v Atlantiku zformovala další tropická bouře Jose, která může do pátku zesílit na hurikán. V současnosti se pohybuje přes 2200 kilometrů východně od souostroví Malé Antily a doprovází ji větry o rychlosti 65 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Doporučované