Hlavní obsah

Karibský ostrov po výbuchu sopky zasypal popel. Evakuují se tisíce lidí

Foto: Profimedia.cz

Karibský ostrov Svatý Vincenc pokryl sopečný prach.

Reklama

Východokaribský ostrov Svatý Vincenc zasypal sopečný prach z pátečního výbuchu sopky La Soufrière. Úřady pokračují v evakuaci tisíců lidí.

Článek

Východokaribský ostrov Svatý Vincenc pokryl prach z pátečního výbuchu sopky La Soufrière. Na ostrově je stále cítit zápach síry, sopečný popel je všudypřítomný a zastiňuje také slunce, viditelnost je kvůli popelu nízká.

Ti, kteří nejprve odmítali evakuaci, většinou v neděli nakonec své domovy také opustili. Vědci varují, že výbuchy mohou pokračovat ještě několik dnů nebo i týdnů a další výbuchy mohou být horší než ten první, píše agentura AP.

Vláda zřídila 78 provizorních ubytovacích zařízení, do kterých se uchýlilo asi 3200 lidí z místních 100 000 obyvatel. Všechny příchozí do těchto zařízení zdravotníci testují na covid-19, v případě pozitivního nálezu je převážejí do izolace. S evakuací pomáhají také čtyři lodě.

Celkem své domovy kvůli prachu a hrozbě horké lávy opustilo na 16 000 lidí. Další karibské ostrovy Antigua a Barbuda či jihoamerická Guyana už nabídly pomoc. Otevřely hranice tisícům evakuovaných lidí a zaslaly nouzové zásoby.

Foto: ČTK

Úřady musí vymyslet, jak sopečný prach zlikvidují.

„Zemědělství bude těžce zasaženo, možná přijdeme o zvířata a budeme muset opravit domy. Ale pokud budeme živí a budeme mít sílu, tak vše opět společně vybudujeme, lepší a silnější,“ řekl premiér Ralph Gonsalves místní stanici NBC Radio.

Život by se mohl do normálu vrátit asi za čtyři měsíce, dodal Gonsalves. Úřady se podle něj momentálně snaží přijít na to, jak odstranit obrovské množství popelu. Při výbuchu nebyl nikdo zraněn ani nedošlo k úmrtí, doplnil ještě premiér.

Kvůli popelu byly zrušeny některé lety, nízká viditelnost ztěžuje také evakuaci. Ačkoliv padající prach budí obavy, pro zdravé lidi není nebezpečný; lidé by měli nosit roušky a dlouhé rukávy, uvedla profesorka britské Durhamské univerzity Claire Horwellová, která popel z La Soufrière analyzovala, píše AP.

Celkem tři výbuchy z pátečního rána, kdy popel a plyny vyšlehly až do výšky sedmi kilometrů, si nevyžádaly žádné životy. Výbuch na 1220 metrů vysoké La Soufrière zahubil v roce 1902 přibližně 1600 lidí. Naposledy vybuchla v dubnu 1979.

Reklama

Související témata:

Doporučované