Hlavní obsah

Karlík a 3D tiskárna na čokoládu. Švýcaři rozšiřují možnosti čokoládoven

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Navrhnout si vlastní výrobek a sledovat jeho zrod na vlastní oči. Prototyp přístroje pro tvorbu trojrozměrných objektů z digitálního souboru vznikl na konci 90. let minulého století. Kdo by ale čekal, že jednou ho budou používat čokoládovny. A nejen ty. Mít doma 3D tiskárnu už není sci-fi.

Článek

Raketový vývoj 3D tisku v posledních deseti letech umožňuje tvorbu objektů z různých materiálů pro různá odvětví. Od výroby umělé čelisti či ucha, hotového jídla pro astronauty přes umění a zbraně až po stavby obřích rozměrů. Teď přišel další milník – tiskárna na čokoládu.

Mona Lisa od Švýcarů

Cukráři, kavárny či hotely budou moci nabízet tištěnou pochoutku zásluhou švýcarského čokoládového gigantu. Barry Callebaut patří mezi největší zpracovatele na světě s průměrnou roční produkcí 2 miliony tun kakaa a čokolády.

Metoda hromadného tisku se dá pokládat ve světě pochoutky z kakaových bobů za historický milník. Fantazii se tady meze nekladou – každý si může vyrobit jakýkoliv tvar. Technologii představilo Mona Lisa Decorations 3D Studio, které ve firmě vyrábí ozdoby, posypy a figurky z belgické čokolády.

Léta dřiny a vlastní design

Spojení 3D tisku a čokolády ale nebylo snadné. Po letech experimentování se Švýcarům podařilo zvládnout proces zvaný temperování. Ten vyžaduje neustálý pohyb při specifických teplotách a v minulosti trval okolo jedné hodiny. Poté, co se problém podařilo vyřešit, mohou tiskárny Barry Callebaut chrlit až tisíce kusů za výrazně kratší dobu.

Výhodou 3D výrobny na slast budou téměř neomezené možnosti. Klienti mohou přijít s vlastním designem, tvarem a velikostí. Konečné kreace se pak mohou použít při výrobě dezertů, cukrovinek, teplých nápojů nebo třeba v pečivu. „Důležité je, že to není ten jednorázový tisk jako v minulosti. Můžeme vyrábět každému na míru,“ uvedla švýcarská firma pro agenturu Bloomberg.

Doma si ještě chvíli počkáme

Milovníci oblíbené pochoutky si ale na osobně designovanou čokoládu budou muset pár let počkat. Než totiž Barry Callebaut vstoupí do jednání s výrobci, nechá nahlédnout pod pokličku pouze vyvoleným. Prvním zákazníkem bude nizozemský hotelový řetězec Van der Valk.

V budoucnosti však budou moci být čokoládové tiskárny součástí každé kuchyně. „Mít doma stroj na čokoládu s kapslemi, které vám umožní něco vytvořit, je skvělý nápad,“ řekl agentuře Bloomberg Pablo Perversi, vedoucí inovačních technologií pro švýcarského mistra. „Tak daleko ještě nejsme, ale příležitost rozhodně máme, takže ji využijeme,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované