Hlavní obsah

Karlova univerzita přednášela o Hedvábné stezce. Předmět tajně platila čínská ambasáda

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Karlova univerzita.

Reklama

Čínská ambasáda skrytě financovala výuku předmětu na Karlově univerzitě. Kurz pro studenty popisoval výhody Hedvábné stezky a chlubila se jím čínská média. Podle sinologů šlo o propagandu.

Článek

Na nejnovější důkaz o vlivu Číny na nejstarší českou univerzitu upozornil deník Aktuálně.cz. Podle něj čínská ambasáda sponzorovala předmět necelými 70 tisíci korunami. Již dříve vyšlo najevo, že Číňané zaplatili také 1,2 milionu korun za pořádání konferencí. A to i pod záštitou samotného rektora Tomáše Zimy.

Peníze navíc nedostala přímo univerzita, ale plynuly do soukromé společnosti, kterou si založilo několik zaměstnanců univerzity. V čele stál Miloš Balabán, vyučující a pořadatel přednášek.

Na existenci firmy upozornily Seznam Zprávy – jmenuje se stejně jako výzkumné středisko univerzity pod Balabánovým vedením a tajně od sponzorů vybírala příspěvky na konference pořádané univerzitou.

Vedení Fakulty sociálních věd, pod kterou Balabán spadá, už zahájilo vyšetřování. První výsledky zjištění Seznamu potvrdily – univerzita se teď snaží zjistit, o jakou částku přišla. Šlo minimálně o statisíce korun.

Sponzoring přednášek o Číně čínskou ambasádou označili zástupci univerzity za hrubě neetický a nepřijatelný. Balabán už z funkcí rezignoval.

Rektor Zima tvrdí, že o financování Číňany nic nevěděl. Sám přitom některé z konferencí zaštítil a je také předsedou Česko-čínského centra UK. Zima měl navíc – jak také informovaly Seznam Zprávy – poradce, který se jménem univerzity setkával s představiteli čínského režimu. Bezpečnostní informační služba je přitom považuje za rozvědku, která má za úkol získávat pro spolupráci české vědce.

A čerstvá je také aféra se spoluprací s firmou Home Credit. Rektor Zima bez vědomí Akademického senátu UK podepsal smlouvu na 1,5 milionu korun s jednou ze společností miliardáře Petra Kellnera. Firma si v ní vymínila, že univerzita nesmí poškozovat její dobré jméno a byznys.

Ten mimo jiné leží v Číně a veřejně ho kritizovala skupina sinologů při Karlově univerzitě. Právě obavy o svobodné publikování sinologů vedly k protestům u studentů i akademiků. Firma nakonec od smlouvy odstoupila, část kritiků volala po Zimově rezignaci, k ní ale nedošlo. Rektor se ale za uzavření smlouvy omluvil.

Reklama

Doporučované