Hlavní obsah

Karlova univerzita podala dvě žaloby na prezidenta kvůli nejmenování profesorů

Spor o nejmenování profesorů se táhne už od roku 2015.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Univerzita Karlova podala pomocí datové schránky dvě správní žaloby k pražskému městskému soudu. Žaloby se týkají rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta profesory.

Článek

„Mě osobně tato záležitost netěší a mrzí,“ prohlásil na úvod tiskové konference, na které univerzita o žalobách informovala, její rektor Tomáš Zima. „Zákony musí platit pro každého občana, pro rektora i pro prezidenta.“ Nejmenování Ošťádala a Fajta profesory je podle Zimy porušením akademických svobod.

Prorektor Aleš Gerloch upřesnil, že univerzita v žalobách vychází ze staršího rozhodnutí městského soudu, který Zemanovi nařídil vrátit se k rozhodnutí o jmenování obou profesorů. Žaloba míří přímo na Miloše Zemana, nikoliv na jeho kancelář, protože o jmenování rouzhoduje přímo prezident. Podle prorektora není úkolem prezidenta, aby návrh na jmenování profesorů věcně zkoumal. Gerloch je mimo funkci prorektora také právníkem, kterého chce prezident Zeman navrhnout jako kandidáta na soudce Ústavního soudu.

Vědec či umělec podle Gerlocha nemůže v akademické kariéře postupovat s vědomím, že jeho působení bude posuzovat politická moc.

Rektor Zima také odmítl, že by komise rozhodla o udělení titulu profesora nesprávně. Rozhodnutí kolektivního pětičlenného orgánu je podle něj transparentní a vychází z rozsáhlých podkladů.

Univerzita dříve avizovala, že chystá podání správních žalob. Zeman tvrdí, že škola nevedla řízení o jmenování řádně. U Fajta podle něho přešla to, že předložil nepravdivé informace, u Ošťádala zase nesoulad jeho styků s StB a etického kodexu školy.

Spor o nejmenování profesorů se táhne už od roku 2015. Zeman musel na základě loňského rozsudku rozhodnout znovu, na svém dřívějším názoru však setrval. Škola si za svým jmenovacím řízením i oběma navrženými docenty stojí.

Rektor univerzity Tomáš Zima už dříve zdůraznil, že v daném sporu jde o principiální otázku výkladu a dodržování zákonů v právním státě a také o akademické svobody. Poukázal na to, že Zeman se ve svém rozhodnutí zaobíral i odbornými záležitostmi, které posuzovala univerzita.

Reklama

Doporučované