Hlavní obsah

Karlova univerzita se distancovala od sinologů. Po stížnosti z Home Creditu

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima.

Reklama

AKTUALIZOVÁNO 3.12. // Firma spadající pod PPF Group Petra Kellnera si u rektora stěžovala na kritické články spolku Sinopsis o svém podnikání.

Článek

Vedení Karlovy univerzity se distancovalo od sinologů z projektu Sinopsis poté, co si na ně firma nejbohatšího Čecha Petra Kellnera stěžovala u rektora Tomáše Zimy. Informoval o tom Deník N.

Spolek musel musel deklarovat, že nemá na nejstarší českou univerzitu žádné právní vazby a jaký je přesně jeho vztak k Ústavu dálného východu Filosofické fakulty. Děkan si podle jejích slov kvůli tomu předvolal i sinoložku a tvář projektu Sinopsis Olgu Lomovou.

Omluva

V původním textu redakce nedopatřením zaměnila děkana Filosofické fakulty a rektora Univerzity Karlovy. Mylně jsme tedy uvedli, že si sinoložku Olgu Lomovou předvolal rektor. Za toto pochybení se Tomáši Zimovi, Univerzitě Karlově i čtenářům omlouváme.

Projekt Sinopsis je projektem neziskové organizace AcaMedia, z.ú., realizovaný od roku 2016 za odborné spolupráce se sinology na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Jde o neformální spolupráci, jež není nijak ukotvena smluvně. Upřesňující informace o vztahu Sinopsis a FF UK jsou uvedeny na webu Sinopsis.

Home Credit je se sinology ve sporu od letošního října, kdy projekt začal na svém webu upozorňovat na kritické články z čínských médií o jejím byznysu s půjčkami. Firma podala na Sinopsis předžalobní výzvu.

Společnost v dopise rektorovi naznačuje, že v budoucnu by mohla přijít žaloba i na univerzitu. „Skupina HC hluboce ctí svobodu slova a názorovou pluralitu… Proto naši klienti prozatím nehodlají podnikat v souvislosti s šířením lživých a manipulativních článků ze strany projektu Sinopsis právní kroky vůči Univerzitě Karlově a její Filozofické fakultě, která projekt zaštiťuje,“ píše se v dopisu, který deník zveřejnil.

Firma také univerzitu vyzvala, aby jí umožnila zveřejnit reakci na webových stránkách Sinopsisu nebo přímo na univerzitním webu.

Právě kritika sinologů ze Sinopsisu byla jedním z důvodů, proč letos na podzim nevyšla plánovaná spolupráce mezi univerzitou a Home Creditem. Škola se s bankovní firmou domluvila na tříleté spolupráci, Home Credit měl v rámci smlouvy univerzitě poskytnout 1,5 milionu korun.

Firma si ovšem ve smlouvě vymiňovala, že univerzita nebude svým jednáním poškozovat dobré jméno firmy. A panovaly obavy právě o svobodné publikování sinologů. Společnost nakonec po kritice od smlouvy sama odstoupila.

Reklama

Doporučované