Hlavní obsah

Unikátní test 3 v 1. Čeští vědci připravili novou zbraň v boji s covidem

Přenos tiskové konference, kde rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima představuje společný test na koronavirus a chřipku.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Společný test na covid-19 a běžnou sezonní chřipku by se v Česku mohl prodávat od poloviny září.

Článek

Univerzita Karlova vyvíjí spolu se soukromou sférou společný test na chřipku a koronavirus. Zhruba v polovině září by mohl být uveden na trh.

O vývoji nového testu informoval v pondělí po schůzce s premiérem Andrejem Babišem rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima.

„Test je už v této chvíli certifikovaný pro použití na území Evropské unie. Umí do dvou hodin určit, zda je testovaný pozitivní na SARS-CoV-2. Do září bude schopen odhalit zároveň také dva nejběžnější kmeny chřipky, teda A a B,“ uvedl na tiskové konferenci rektor Zima.

Odběr bude probíhat podle rektora standardně výtěrem nosohltanu. Testovací roztok má výhodu, že inaktivuje virus a je tedy bezpečný pro ty, kteří s ním budou pracovat. Vzhledem k tomu, že jde však o v zásadě lékařské vyšetření, není test vhodný pro samovyšetření.

„Nicméně je jednoduchý, bezpečný a bude za nízkou cenu,“ slibuje Zima. Navíc vědci nadále chtějí svůj postup zrychlovat a dosáhnout toho, aby bylo možné dobu vyhodnocení testu zkrátit na jednu hodinu.

Spolu s předsedkyní Akademie věd Evou Zažímalovu Zima informoval předsedu vlády, že akademická obec je připravena poskytnout na podzim své kapacity pro testování stejně, jako to udělala na jaře. Šlo by o tisíce testů denně.

Reklama

Doporučované