Hlavní obsah

Karlovarská krajská opozice kritizuje dotace pro obec Šabina

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Opoziční strany v zastupitelstvu Karlovarského kraje kritizují krajské dotace pro obci Šabina na Sokolovsku, která letos uspěla se žádostmi z programu na cyklistickou infrastrukturu i v programu na podporu cestovního ruchu.

Článek

Opoziční zastupitelé včetně bývalého hejtmana Petra Kubise a exhejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové (oba ANO) upozornili, že v obci žijí manželé Pisárovi, přičemž Robert Pisár (STAN) je člen krajské rady a jeho manželka Soňa je v obci místostarostkou. Starosta Šabiny, ale i radní pro cestovní ruch, pod nějž dotační programy spadají, ovlivňování dotací odmítají a považují výpady opozice za zavádějící.

Malá obec Šabina letos požádala o dotace na herní prvky pro dětské hřiště a nabíjecí stanice pro elektrokola. „Problém je ale v tom, že pro financování těchto věcí existují jiné programy, ze kterých čerpají ostatní obce a města. Je to program na obnovu venkova a program na cyklistickou infrastrukturu. Jenže tam je možné podat pouze jednu žádost, proto si obec Šabina požádala i do jiného programu a překvapivě byla úspěšná,“ vedl Kubis.

Starosta Šabiny František Pešek (ODS) dnes řekl, že stejně jako v minulých letech podala obec žádosti o dotace a o žádnou protekci se nesnažila. „Jsme malá obec, a tak se nám hodí každá koruna. Proto hledáme všechny možné dotační programy a o dotace žádáme. Nejezdil jsem leštit kliky někde u úředníků, nelobovali jsme nikde a už rozhodně ne u manželů Pisárových,“ řekl Pešek, podle něhož je smutné, když se přenáší politika z celostátní úrovně na úroveň tak malých obcí, jako je Šabina.

Radní Robert Pisár považuje obvinění naznačované zastupiteli za ANO za hloupé. „Osobně jsem o žádostech obce ani nevěděl, dokud se k nedostaly k nám na radu. A musím starostovi za jeho snahu poděkovat,“ řekl.

Při posuzování žádostí bylo podle starosty několik příležitostí, kdy dotaci zamítnout, žádost posuzovali úředníci krajského úřadu i odborná komise rady. Nakonec i schválené dotace byly obcím kráceny stejně a Šabina nebyla výjimkou, uvedl Pešek.

Podle krajského radního Vojtěcha Franty (Piráti) funguje dotační titul na podporu cestovního ruchu v nezměněné podobě už z dob, kdy v kraji vládlo ANO. V programu na podporu cestovního ruchu je umožněno podávat projekty zaměřené na podporu venkovské turistiky v kraji, a to i na budování doprovodné infrastruktury včetně dětských hřišť nebo navazující infrastruktury cyklotras a cyklostezek, uvádí se v podmínkách dotačního programu.

„Myslím, že toto hovoří za vše. Doporučení podpory dotací rada předkládala zastupitelstvu v nepozměněné podobě z odborného vyhodnocení odborů a komise, žádný radní do něj tedy nevstupoval,“ doplnil Franta. „Bylo by skvělé, kdyby tak významní politici, jako je paní Mračková Vildumetzová a pan Kubis, přestali rozdělovat naši společnost různými pomluvami, nepravdami a zavádějícími informacemi. Ničemu to nepomáhá, pouze to politiku dále pošpiňuje,“ řekl Franta.

Předsedkyně opozičních klubů ANO, SPD a Patrioti vyzvaly dopisem obce, aby žádaly o dotace na herní prvky dětských hřišť a nabíjecí stanice pro elektrokola i z programu na podporu cestovního ruchu, podobně jako Šabina. Radní Franta k tomu řekl, že Karlovarský kraj bude velmi rád, když o dotační titul projeví zájem i další obce v regionu a kraj tak pomůže zkvalitňovat poskytované služby v cestovním ruchu.

Reklama

Doporučované