Hlavní obsah

Karlovarská záchranka pořídila dvě sanitky pro mimořádné události

Foto: ZZS JMK

Ilustrační snímek.

Reklama

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje (ZZS KVK) uvedla do provozu dvě speciální sanitky pro mimořádné události. Pořídila i jedno vozidlo pro rychlou lékařskou pomoc pro sokolovskou výjezdovou skupinu.

Článek

Dvě sanitky pořídila záchranná služba z dotace Ministerstva zdravotnictví pro krizovou připravenost celkem za 3,2 milionu korun. Jde o logistické speciály, které jsou umístěny strategicky tak, aby byl zajištěn včasný dojezd na místo události kdekoli v kraji. Nová vozidla nahradila již nevyhovující sanitky.

„Jedno vozidlo je umístěno na výjezdové základně Cheb a druhé na základně Karlovy Vary. Jedná se o vozidlo s manuální převodovkou a pohonem všech kol. Vozidla jsou speciálně upravena dle požadavků ZZS KVK tak, aby vyhovovala potřebám záchranářů na místě mimořádné události,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Jiří Smetana.

Díky novým moderním sanitkám mohou výjezdové skupiny podle vedoucího pracoviště krizové připravenosti ZZS KVK Lukáše Kose ošetřit v případě mimořádné události dalších 60 lidí.

Vozidlo značky Škoda Kodiaq pro sokolovskou výjezdovou skupinu stálo téměř 1,5 milionu korun, přičemž většinu prostředků pokryly finance z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů a necelých deset procent uhradila záchranná služba z vlastních zdrojů. Současné vozidlo ze Sokolova přesunou záchranáři na výjezdovou základnu Teplá.

Záchranná služba podle ředitele obměňuje každým rokem kolem pět sanitních vozidel, vozový park záchranné služby je momentálně dostačující. „Nová RZP vozidla by měla přijít na přelomu února a března. Všechna RZP vozidla jsou obměněna v průběhu čtyř let. Po čtyřech letech má vozidlo najeto 300 tisíc kilometrů a je pak vyřazeno jako záložní vozidlo,“ řekl Smetana.

Karlovarský kraj má podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) v ročním plánu investic na obnovu vozového parku záchranné služby 17 milionů korun. Na nové vozy ale shání externí zdroje.

Počet výjezdů karlovarské záchranné služby počátkem roku kvůli koronavirové epidemii narostl. V průměru vyjíždí záchranáři denně ke 100 případům, nyní jich je okolo 130. Mimo běžných výjezdů dělají záchranáři v kraji odběry u indikovaných pacientů a zajišťují mobilní očkovací týmy.

Reklama

Doporučované