Hlavní obsah

Karlovarský kraj vypsal výzvu na projekty na podporu transformace

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Karlovarský kraj vypsal výzvu na strategické projekty, které by mohly čerpat evropské dotace z Fondu pro spravedlivou transformaci.

Článek

Ze 42 miliard korun určených pro Českou republiku by mohli získat žadatelé z Karlovarského kraje - kraj, obce či podnikatelé, až 13 miliard, polovina by měla jít do strategických projektů, které by měly region zmodernizovat a pomoci při odklonu od uhlí a ekonomické přeměně kraje. Návrhy mohou předkladatelé projektů poslat do konce dubna, řekl dnes novinářům hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

„V průběhu dubna bychom měli dodělat plán spravedlivé transformace, který bychom měli poslat na ministerstvo pro místní rozvoj, to znamená ucelená strategie s vizí toho, kam se Karlovarský kraj má po transformaci posunout,“ řekl náměstek hejtmana Vojtěch Franta (Piráti). Podle předběžných údajů je o evropské dotace v kraji zájem, během roku předložilo projektový záměr 221 subjektů asi za 67 miliard. Mezi projekty jsou například ty, které mají posílit systém oběhového hospodářství.

Karlovarský kraj je spolu s Moravskoslezským a Ústeckým krajem jedním z regionů, které čeká odklon od těžby uhlí. V souvislosti s útlumem těžby výrazně ubývá pracovních míst. Právě strategické projekty mají přijít s novými pracovními místy v nových odvětvích.

„Cíl chceme měřit počtem nových pracovních míst v nových oborech, které sem přijdou. Dalším měřítkem bude třeba počet lidí, kteří budou pracovat ve vědě a výzkumu, nyní jsme na tom nejhůř z celé republiky, a vytvoření nových oborů, které mohou generovat další pracovní místa. Dalším kritériem bude nové podnikatelské prostředí, ideálním výsledkem transformace bude třeba navýšení počtu živnostenských oprávnění,“ řekl Kulhánek.

Zatím podle hejtmana není jasné, kolik peněz tři uhelné regiony získají. Karlovarský kraj navrhl rozdělení peněz podle výpočtu ministerstva pro místní rozvoj, podle kterého by mohl získat na své projekty 13 miliard korun, podobně jako Ústecký a Moravskoslezský. O výši financí pro jednotlivé kraje by mohlo být rozhodnuto do konce dubna.

Reklama

Doporučované