Hlavní obsah

Karlovarští radní i přes protesty chtějí prodat pozemek se zelení

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Karlovarští radní doporučili prodat přímému zájemci pozemky v těsné blízkosti lázeňského centra.

Článek

Rozhodli se tak přesto, že mezi pozemky, na nichž se mají stavět byty, je pozemek se zelení, o který se lidé a firmy ze sousedství roky starají. Proti prodeji pozemku vznikla i petice a k záměru měly sousední hotely řadu připomínek, zjistila ČTK. Podle vedení města je ale prodej přímému zájemci jedinou schůdnou cestou, jak ukončit několikaletý soudní spor s investorem.

Pozemek 161/1 o rozloze 815 čtverečních metrů v Moravské ulici, těsně nad chrámem sv. Máří Magdalény, leží mezi dvěma hotely. O využití pozemků pro stavbu žádá společnost KV BYTINVEST a. s., která má zájem i o další pozemky na nedalekém Hálkově vrchu. KV BYTINVEST tvrdí, že zeleň na pozemku není kvalitní, a jde tak o zastavitelný pozemek. Podle vyhlášky města je totiž nepřípustné zastavovat plochy s kvalitní nebo veřejnou zelení. To také odpůrci výstavby doložili vlastním posudkem.

Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) byly ale tyto pozemky pronajaty v roce 2009 KV BYTINVESTU, který zde chtěl stavět. Jenže další vedení města záměr blokovalo, až se dosáhlo pětileté doby, po kterou měl investor záměr připravit. Firma se tak nyní s městem soudí nejen o nájemné, ale i ušlý zisk.

„Nabídky ke koupi podaly i jiné subjekty, ale vždy chtěly jen některé pozemky. My jsme dali přednost prodeji jako celku s tím, že firma před prodejem stáhne své žaloby na město,“ upřesnila podmínky prodeje Pfeffer Ferklová.

Na problematický prodej upozorňovali odpůrci zástavby na tomto pozemku už při listopadovém zastupitelstvu. „Snažíme se hlasitě upozorňovat, že pozemek 161/1 je charakterem odlišný od ostatních pozemků. Je to totiž veřejná zeleň a my historicky bojujeme za zachování zeleně,“ uvedl tehdy hoteliér Jaroslav Sára. Provozovatelka sousedního hotelu Hana Jungmanová upozorňuje na to, že v případě zástavby tohoto pozemku by se výrazně změnilo prostředí Moravské ulice a hosté hotelů by z oken místo na zeleň dívali do oken jiného domu. „Moravská ulice vypadá jako Manhattan. Úzká ulice, výstavba je novodobá, a tudíž vysoká, a tak je každý kousek zeleně důležitý,“ argumentuje Jungmanová.

Doporučení rady musí ještě schválit městští zastupitelé. Další možnost, jak ovlivnit případnou výstavbu, je ale podle vedení města účastnit se a argumentovat v průběhu územního řízení. Konečné slovo však bude mít stavební úřad, tedy orgán státní správy.

Reklama

Doporučované